Wel schade in abrikozen en vroege perziken

Aardbeien in Servië vrijwel van vorstschade gespaard gebleven

Het Servische zachtfruitseizoen is in volle gang en volgens een exporteur hebben de aardbeien dit jaar nauwelijks vorstschade geleden. Aangezien de vorst in Europa heel wat aanplantingen heeft vernield, is de vraag naar Servisch zachtfruit dit jaar vrij groot.

Volgens Aleksandar Glidzic van VegFresh Serbia, ziet het aardbeienseizoen er dit jaar dan ook positief uit. "We zijn begonnen met aardbeien en het seizoen ziet er goed uit. Bijna elke plantage is gespaard gebleven van vorstschade, terwijl de meeste plantages in Servië in een open veld liggen. De prijzen zijn op dit moment ongeveer € 1,20 per 500gr. Servië heeft een van de schoonste omgevingen in Europa voor de groenten- en fruitteelt."

"Het feit dat op andere markten de producten door de vorst zijn vernietigd, betekent dat er meer vraag is naar de Servische aardbeien," legt Glidzic uit. "De vraag voor dit jaar is goed, omdat de vorst veel plantages in Europa heeft verwoest. Onze belangrijkste markten zijn Rusland, het Midden-Oosten en Europa, maar nu krijgen we ook aanvragen uit andere plaatsen. De enige beschadigde fruitsoorten in Servië zijn abrikozen en vroege perziken. We zijn zeer optimistisch voor dit jaar wat betreft ander fruit en groenten zoals pruimen, tomaten, nectarines en blauwe bessen."

Naast aardbeien verhandelt Veg Fresh een verscheidenheid aan ander zachtfruit. "Ons blauwe bessenseizoen begint midden juli en eindigt eind augustus. De blauwe bessenprijzen lagen rond de € 5,60-6,50/kg. De kersen zijn begin juni van start gegaan en het seizoen zou tot half juli duren. De kersenprijs ligt rond € 1,60/kg. Ten slotte zijn de seizoenen voor bramen en frambozen in juni begonnen en zullen ze in augustus eindigen. De voorbije jaren schommelde de prijs voor bramen en frambozen tussen € 4 en € 6/kg. Alle prijzen die ik zojuist noemde, gelden voor moderne tafelvariëteiten met een lange houdbaarheid."

Door de acties van enkele louche Servische handelaren voelen eerlijke handelaren echter de gevolgen van de lagere vraag naar frambozen. "In 2015 bereikte Servië de 1e plaats in frambozenteelt in de wereld. Met ongeveer 100.000 ton geëxporteerde frambozen aan het eind van het jaar wist Servië de vorige marktleiders Polen en Chili te verslaan. De vraag is in het verleden en dit jaar gedaald omdat sommige Servische telers onze frambozen vermengden met importframbozen van mindere kwaliteit. Dat heeft gevolgen gehad voor alle Servische telers die aan eerlijke handel doen, ook voor ons."

Voor meer informatie:
Aleksandar Glidzic
VegFresh Serbia
+381637677576
info@vegfreshrs.com 
vegfreshrs.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven