Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interpera: 30% minder in België en Nederland en 50% minder in Frankrijk

Vorst haalt cijfers perenoogst in Europa naar beneden

Op Interpera, het internationale perencongres dat dit jaar virtueel werd gehouden, is duidelijk geworden dat Europa aankijkt tegen een aanzienlijke daling van de perenopbrengst dit jaar. Vorst in heel Europa is de boosdoener geweest. In Frankrijk verwacht men 50% minder peren te oogsten, in België en Nederland denkt men aan een percentage van 30%.

Hoewel Italië, de grootste perenteler onder de Europese landen, de precieze daling nog niet heeft berekend, heeft het wel bevestigd dat de vorst ook daar heeft huisgehouden en voor een lagere perenoogst zal zorgen.

Spanje voorziet een lichte daling van 5% als gevolg van de vorst begin april. Het gaat vooral om de vroegste peren zoals Limonera of Ercollini, terwijl de gevolgen voor late rassen zoals Conference of Blanquilla, van gebied tot gebied verschillen.

Het perenareaal in Spanje is licht gedaald en alleen de rassen Conference, Williams en Ercollini laten een groei optekenen. De peren hebben een goede Brix en de maatvoering is normaal te noemen.

Terwijl de oogst in Noord-Europa vermoedelijk later dan gebruikelijk van start zal gaan, spreekt men in Spanje en Italië momenteel van een vertraging van zo’n 3 à 4 dagen. Maar als de temperaturen goed blijven, kan het nog een normaal jaar worden of zou men zelfs iets vroeger aan de slag kunnen.

Portugal is het enige land dat sterk positieve oogstprognoses laat zien. De Portugezen spreken van een stijging van 56% vanwege een lichte toename van het teeltareaal en een herstel van het productiepotentieel.

De leden van de conferentie waren het erover eens dat de daling in de opbrengst een goede seizoensplanning zal vereisen om te voorkomen dat markten en klanten opeens zonder product zouden komen te zitten.

Voor meer informatie:
Afrucat
Carrer del Corregidor Escofet, 64
Edifici Espai Fruita
25005 Lleida, Spanje
+34 973 220 149
www.afrucat.com
www.fruita.cat

Publicatiedatum: