Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is het thuis-composteerbare fruitlabel op tijd ontwikkeld voor de veranderde wetgeving?

"Duurzaamheid maakt deel uit van ons dagelijks leven en dat is een goede zaak," zegt Duncan Jones van Sinclair. Zoals veel bedrijven is de etikettenfabrikant gericht op voortdurende verbetering om de impact van de consument op het milieu te verminderen. "Ons doel is om de producten, diensten en dagelijkse processen van Sinclair steeds duurzamer te maken," voegt hij eraan toe. De introductie van het bijgewerkte Sinclair EcoLabel in 2019 was een belangrijke stap voor het bedrijf en de sector. Het was het resultaat van tien jaar ontwikkeling en betekende dat er voor het eerst een volledig composteerbaar fruitlabel met een 'OK compostable – Industrial ' en 'Seedling' gecertificeerde constructie werd aangeboden. Jones: "We hadden dit niet kunnen bereiken zonder een nauwe samenwerking met onze klanten en onze ketenpartners."

Wetgeving inzake duurzaamheid
In veel markten is wetgeving voor de etikettering van producten in de maak. In andere markten moet het gesprek nog beginnen. Sinclair volgt de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving met betrekking tot het gebruik van etiketten voor versproducten over de hele wereld op de voet. Op dit moment lopen de EU en Oceanië voorop in hun streven naar duurzame oplossingen, maar andere regio's zullen snel volgen als gevolg van het toenemende bewustzijn van de consument.

Verandering van wetgeving in de ene markt kan en zal gevolgen hebben voor andere markten. Het meest recente voorbeeld hiervan is de Franse wetgeving die groenten- en fruitetiketten verbiedt tenzij ze thuis composteerbaar zijn en geheel of gedeeltelijk op biologische basis zijn vervaardigd. Deze wetgeving treedt in werking op 1 januari 2022. Zij zal gevolgen hebben voor de etikettering van producten in Frankrijk en van groenten en fruit die worden geïmporteerd om in Frankrijk te worden verkocht. Deze wetgeving heeft geen gevolgen voor groenten en fruit die uit Frankrijk naar andere markten worden geëxporteerd, tenzij de markt van bestemming natuurlijk zijn eigen wetgeving inzake de etikettering van versproducten heeft.

In België heeft de Vlaamse regering wetgeving aangenomen die groenten- en fruitetiketten verbiedt tenzij het etiket functioneel is, de wettelijk vereiste informatie bevat of gecertificeerd is als thuis-composteerbaar.

"De situatie is veranderlijk en er zijn veel facetten waarmee rekening moet worden gehouden," aldus Jones. Andere markten kunnen dit voorbeeld volgen met wetgeving die, direct of indirect, de niet-composteerbare fruitstickers verbiedt. In de VS bijvoorbeeld heeft de Senaat onlangs een wetsvoorstel ter beoordeling ingediend.

Sinclair EcoLabel

De waarde van fruitetiketten
Een fruitlabel is ontworpen als een essentieel instrument voor de identificatie van groenten en fruit, aangezien het de mogelijkheid biedt om producten te traceren, de retail te beheren en de consument productgegevens te verstrekken (oorsprong, variëteit, enz.), merkdifferentiatie en productvertrouwen. "Een fruitetiket voegt op verschillende manieren waarde toe voor zowel de consument als de retail. Het is ook een van de kleinste en meest kosteneffectieve, communicatiemethoden voor de retail die beschikbaar zijn."

"Bij Sinclair zullen we voorop blijven lopen bij het bepleiten van positieve verandering voor een duurzame toekomst voor fruitetiketten." Sinclair werkt samen met brancheorganisaties als PMA, CPMA, IFPS, United Fresh en Freshfel Europe. "We erkennen onze verantwoordelijkheid om duurzaam te zijn en willen er ook voor zorgen dat de praktische waarde van etikettering voor consumenten, retailers en telers wordt begrepen."

Ontwikkeling thuis-composteerbaar fruitetiket
"Als leider in onze sector sinds 1982, ontwikkelen we voortdurend de wetenschap van voedingsveilige fruitetiketten." Sinds 2008 heeft Sinclair zich in nauwe samenwerking met klanten sterk gemaakt voor de ontwikkeling van een duurzaam fruitlabel. Naarmate de eisen en de technologie zijn geëvolueerd, zijn ook de composteerbare etiketoplossingen van het bedrijf geëvolueerd. Er zijn uitdagingen te overwinnen, waarvan de schaarste aan geschikte en effectieve kleefstoffen voor thuis-composteerbare producten misschien wel de
grootste is.

Het doel van Sinclair is om klanten een etiket en etiketteersysteem van hoge kwaliteit te bieden dat zo dicht mogelijk bij het huidige etikettenassortiment van het bedrijf ligt. "In werkelijkheid is dit niet onmiddellijk mogelijk voor een thuis-composteerbaar fruitetiket. De variërende complexiteit van de verpakkingsomgeving (temperatuur, vochtigheid, verpakkingslijnconfiguratie) en de grote variëteit aan fruitsoorten, vormen unieke uitdagingen voor de conformiteit en hechting van het etiket."

Door deze complexiteit kan het wel drie tot vijf jaar duren om een effectieve composteerbare etiketconstructie te ontwikkelen, te testen en te certificeren. Zal Sinclair tegen 1 januari 2022 een thuis-composteerbaar fruitetiket hebben? Ja. Sinclair EcoLabel HOME is een gedeeltelijk bio-gebaseerd product dat een certificering zal hebben tegen OK compost - HOME van TUV Austria. "We hopen de OK compost - HOME certificering binnen enkele weken te behalen en zijn begonnen met Sinclair EcoLabel HOME-proeven met klanten." In dit vroege stadium wordt verwacht dat de prestaties lager zullen zijn dan die van het OK compost -Industrial gecertificeerde Sinclair EcoLabel. De proeven met composteerbare fruitetiketten voor thuisgebruik zullen meer gegevens opleveren om inzicht te krijgen in de prestaties van de etiketten en in de ontwikkelingstrajecten voor verschillende groenten- en fruitsoorten.

Compact Pattern Labeler

De volgende generatie thuis-composteerbare etiketten
Fase één van de ontwikkeling zal een composteerbaar etiket opleveren dat in januari 2022 aan de Franse wetgeving zal voldoen. Tegelijkertijd werkt het bedrijf ook aan Fase twee, waarbij de uitdagingen van Fase één worden aangepakt, zodat de prestaties van de composteerbare etiketten vergelijkbaar zijn met die van het huidige etikettenassortiment van het bedrijf. Fase twee wordt gezien als de volgende generatie van thuis-composteerbare fruitetiketten. Terwijl dit artikel wordt geschreven, komt Sinclair dichter bij de introductie van een thuis-composteerbaar label. "De deadline voor de Franse wetgeving is niet ver weg meer, maar we zijn met de OK compost certificering van Sinclair EcoLabel HOME zo dichtbij wat het moet zijn," besluit Jones.

Voor meer informatie:
Duncan Jones
Sinclair International
+44 1603 726 400
duncanj@sinclair-intl.com
www.sinclair-intl.com