Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theo Terdu behartigt belangen Surinaamse staat in zaak tegen The Fruit Farm Group

"Claim gebaseerd op mismanagement en onrechtmatig behandelen Surinaamse bananenplantages"

Tholen - Het Surinaamse staatsbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) heeft claims van opgeteld $ 45,1 miljoen ingediend bij Hein Deprez. De Surinaamse bananenplantages waren van 2014 tot eind 2020 eigendom van The Fruit Farm Group, het Belgisch-Nederlandse bedrijf van de Vlaamse handelaar Hein Deprez, dat de plantages overnam van het Bouterse-regime. FAI geldt als op een na grootste werkgever van Suriname, na de Surinaamse overheid.

November vorig jaar nam de Surinaamse staat de Surinaamse plantages van FAI voor een symbolisch bedrag over van The Fruit Farm Group. De Nederlandse managementconsultant en crisismanager Theo Terdu (foto) behartigt de belangen van het Surinaamse staatsbedrijf, dat Hein Deprez hoofdelijk aansprakelijk heeft gesteld. Ook heeft hij De Weide Blik aansprakelijk gesteld, de holding van Deprez waar onder meer ook zijn aandelen in Greenyard in zitten. Deprez en zijn ondernemingen zouden zich volgens de Surinamers schuldig hebben gemaakt aan mismanagement en onrechtmatig handelen bij het beheer van grote Surinaamse bananenplantages. 

Volgens Terdu komt hij hoe dieper hij in het dossier zit, steeds meer opmerkelijke zaken tegen. "Een jaar voor het vertrek van Deprez bij FAI, is de hele plantage bewust in verwaarlozing is gebracht, onder meer door geen bemesting toe te dienen. Bovendien is degene die door Deprez is aangesteld om de plantage te beheren, als een dief in de nacht met een smoes uit Suriname vertrokken. Alles lijkt volgens de FAI een vooropgezet plan geweest, waardoor de FAI in een zeer benarde positie is gemanoeuvreerd. De overheid werd voor de keuze gesteld om het bedrijf failliet te laten gaan met 1.200 mensen die geen salaris hebben gekregen of het bedrijf te hulp te schieten en de aandelen over te nemen."

"Verder is het prijsniveau dat werd gehanteerd zeer opmerkelijk. Voordat Deprez het bedrijf overnam werd er een bepaald prijsniveau gerekend. Met Deprez aan het roer is die prijs opeens gehalveerd. Voor FAI is dit reden om een gespecialiseerd bureau in te schakelen om te onderzoeken of er frauduleuze handelingen zijn verricht, die zelfs strafrechtelijk niet door de beugel kunnen. Wanneer blijkt dat er sprake is geweest van frauduleus handelen, dan ga ik onmiddellijk aangifte bij Justitie doen in Nederland, België en in Suriname", aldus Terdu.

"Mijn cliënt wil een correcte genoegdoening voor de geleden schade. Ik heb niet de illusie dat we het totale bedrag zullen krijgen, maar als ik zie hoe Deprez met overige crediteuren van The Fruit Farm Group omgaat, dan probeert hij de bondholders met een fooi naar huis te sturen. Dat is niet voor het eerst, er is sprake van een patroon, getuige ook de overname van Hartman in Sexbierum."

In een reactie stelt Greenyard "dat The Fruit Farm Group een gewaardeerde leverancier van Greenyard is, maar wel voor minder dan één % van onze omzet. Voor de rest is dit een totaal gescheiden vennootschap van Greenyard, en heeft Greenyard ook geen weet van dergelijke zaak."