USDA verlaagt exportraming Argentijnse citroenen

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stelde onlangs de cijfers van de exportraming van Argentijnse citroenen voor dit seizoen naar beneden bij tot op 180.000 ton, zo'n 10.000 ton minder dan de vorige prognose. Hiervan zal ongeveer 45.000 ton naar de Verenigde Staten gaan, een derde meer dan vorig jaar.

De verlaging van de exportraming staat in contrast met het vooruitzicht op een hogere opbrengst. In haar onlangs gepubliceerde halfjaarlijkse rapport over het Argentijnse citrusseizoen, stelt USDA dat de droogte in de lente invloed had op de maatvoering en de totale opbrengst van het fruit, maar dat de regens in de zomer voor een gedeeltelijk herstel van de citroenteelt hebben gezorgd, wat leidt tot een hogere opbrengst dan aanvankelijk verwacht. Voor het verkoopseizoen 2020/21 wordt een oogst van 1,15 miljoen ton verwacht, ongeveer 120.000 ton meer dan bij de vorige raming.

Ondanks het herstel blijven de cijfers onder de normale waarden. Vorig seizoen bedroeg de opbrengst 1,49 miljoen en de export 256.000 ton. De redenen moeten gezocht worden in een ondergemiddelde opbrengst, een groter fruitaanbod op het noordelijk halfrond, sterke concurrentie uit Zuid-Afrika en de onzekerheid die voortvloeit uit de strenge Europese sanitaire maatregelen bij de fruitimport, zo staat in het rapport.

Na een tijdelijke stopzetting in augustus 2020 heropende de EU in mei 2021 haar markt voor de import van citrus uit Argentinië. Toch zouden sommige exporteurs investeringen moeten doen om te voldoen aan de technische vereisten van de EU, zo staat in het USDA-rapport. De situatie voor de telers is ook complex door de stijging van de productiekosten ondanks de devaluaties van de Argentijnse peso.

Volgens gegevens van de Argentijnse Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) is 40% van het door Argentinië geëxporteerde fruit citrus en is de EU een van de belangrijkste bestemmingen, waarnaar jaarlijks zo'n 150.000 ton wordt geëxporteerd. Ook in 2019/20 bleef de EU zelfs de grootste exportmarkt voor Argentijnse verse citroenen met 51% van de totale export, gevolgd door Rusland met 23% en de Verenigde Staten met 13%.

Bron: elagrario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven