Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

April en mei gouden maanden voor Italiaanse radicchio

De prijzen van de radicchio zijn in de maanden april en mei, en tot zeker halverwege juni, zeer bevredigend geweest, met pieken van €1,55 euro per kilo voor de telers. Giuseppe Boscolo Palo van Chioggia’s Ortomercato vertelt hierover.

“Na jaren van rampspoed is de teelt van 2021 er een die ons voldoening geeft. Zowel in april als in mei, tot halverwege de maand, waren er pieken van meer dan €1,50 per kilo. Vervolgens kwam de teelt in andere gebieden op gang en daalden de prijzen, hoewel zij op een redelijk niveau bleven.”

Radicchio di Chioggia wordt vooral in Italië afgezet, maar sommige beter georganiseerde handelaren exporteren het ook naar het buitenland, vooral naar Duitsland.

Giuseppe Boscolo Palo

Maar wat zijn de omstandigheden die deze uitstekende situatie mogelijk hebben gemaakt?
“Toen we met begonnen met de oogst, waren de bewaarcellen van de handelaren bijna leeg, omdat er veel minder was ingezaaid na het rampzalige voorjaar van 2020. Toen veroorzaakte de vorst in april nog een paar tekorten, maar daarna waren de producentenprijzen goed.”

Ook de lange radicchio heeft van deze situatie geprofiteerd. “Deze periode van twee maanden heeft onze bedrijven na negatieve jaren uit het slob getrokken. Nu is er tenminste wat geld om de uitgaven te dekken en aan volgend jaar te denken.”

Maar als de prijzen alleen goed zijn dankzij een lagere opbrengst, dan moet de sector zichzelf reguleren, omdat minder areaal niet betekent dat er minder Bruto Verkoopbare Productie is. “Dit jaar, met minder areaal dan in voorgaande jaren, is de gemiddelde prijs vervijfvoudigd. We hebben het dit jaar allemaal beter gedaan, omdat de handelaren hun bewaarcellen niet vol hadden, dus waarom komen we niet met een regeling die voor iedereen nuttig is?” besluit Giuseppe.

Publicatiedatum: