Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jocelyn Joncour, SCEA Les Jardins Bio du Médoc:

"70% van onze blauwe bessenoogst is verloren gegaan vanwege vorstschade"

SCEA Les Jardins Bio du Médoc, gelegen tussen Bordeaux en Lacanau, beschikt over een areaal van dertig hectare blauwe bessen worden geteeld. Sinds 2018 is het bedrijf omgeschakeld van conventioneel naar biologisch.

"We hebben de locatie 3 jaar geleden overgenomen met het idee om blauwe bessen aan te bieden die gezond en van goede kwaliteit zijn, in Frankrijk zelf geteeld worden en passen bij de Médoc. Het is daarom niet meer dan logisch dat we wilden overschakelen naar biologisch, een voorwaarde die deel uitmaakt van een initiatief om te streven naar het leveren van een zekere kwaliteit dat we tot het einde willen volhouden,” legt Jocelyn Joncour, directeur landbouwinvesteringen bij SCEA les Jardins Bio du Médoc, uit.

"In de blauwe bessensector is het vooral belangrijk om je te onderscheiden"
SCEA richt zich met name op de Franse markt via gespecialiseerde biologische winkels, supermarkten en gespecialiseerde biologische groothandels. Volgens Jocelyn Joncour is het belangrijk om je met dit product te onderscheiden: “Er zijn blauwe bessen uit een aantal landen in de supermarktschappen terug te vinden. Om een ​​plek in de schappen te kunnen veroveren is het van essentieel belang om een ​​onderscheidend product aan te bieden. En dat is wat we willen doen in de vorm van een lokaal en biologisch product. We zijn ook van mening dat de vraag naar "Made in France"-producten sinds de coronacrisis nóg groter is geworden. De wens om beter en meer lokale producten te eten is nóg sterker geworden. In tegenstelling tot de consumenten in andere Europese landen zijn de Franse consumenten daarnaast bereid wat meer te betalen voor een product dat in eigen land wordt geteeld."

Bovendien zijn de in Frankrijk geteelde producten erg interessant aangezien deze na de Spaanse producten op de markt komen en voorafgaan aan de start van het Poolse en Duitse blauwe bessenseizoen.

"De oogstverliezen zullen dit jaar uitkomen op zo'n 70%"
Hoewel de gebieden la Gironde en les Landes over goede gronden beschikken die perfect geschikt zijn voor de teelt van blauwe bessen, en waarop tweederde van de Franse teelt van SCEA plaatsvindt, bleef SCEA, net als andere teeltbedrijven, niet gespaard van vorstschade.

"We zijn erg laat met oogsten, aangezien onze eerste bloesem tijdens de vorstperiode beschadigd is geraakt. We beginnen er deze week mee en het duurt maar één maand in plaats van twee. Hoewel het eigenlijk nog te vroeg is om conclusies te trekken, kunnen we stellen dat we waarschijnlijk ongeveer 70% van onze oogst zullen hebben verloren. De impact van de vorst op de teelt is een belangrijk onderwerp dat steeds vaker terugkomt en waar we de komende jaren extra aandacht aan moeten (blijven) besteden."

De investeerders hadden vanaf de oprichting van het teeltbedrijf in 1989 tot de overname nog maar twee vorstperioden meegemaakt. Vanaf 2018 hebben echter maar liefst twee vorstperiodes de groei en de kwaliteit van de gewassen in 2019 en 2021 sterk beïnvloed.

Op weg naar plasticvrije verpakkingen
SCEA streeft ernaar om de blauwe bessen vanaf 2022 in een plasticvrije verpakking aan te bieden: "Omdat we nu een biologisch teeltbedrijf zijn, is de vraag van onze klanten naar op biologische wijze geteelde blauwe bessen veel groter dan naar op conventionele wijze geteelde bessen. Dit is een onderwerp waar we momenteel mee bezig zijn, maar het is ook nog steeds het onderwerp dat een aantal uitdagingen kent. De blauwe bes is een 'plezierfruit', waarvan het uiterlijk erg belangrijk is. Het fruit moet daarom in kartonnen verpakkingen worden aangeboden, maar dan met een opening, waardoor consumenten het product al kunnen zien voordat ze het kopen."

Voor meer informatie:  
Jocelyn Joncour 
SCEA Les Jardins Bio du Médoc 
5900 Route de Blagon – 33680 Le Temple
+33 (0)6 24 23 40 16
contact@jardinsbiodumedoc.fr

Publicatiedatum: