"20 maanden geleden bevond Fusarium zich op 1.200 km van Ecuador en nu op slechts 350"

Andesgemeenschap organiseert zich tegen gevreesde bananenziekte

Jorge Hernando Pedraza, secretaris-generaal van de Andesgemeenschap (CAN), de organisatie die zich inzet voor de economische, sociale en culturele integratie in de vrijhandelszone die Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru omvat, arriveerde vorige week in Ecuador met één punt op de agenda: overeenstemming bereiken over acties om de opmars van Fusarium Race 4 in de regio te stuiten. De schimmel werd afgelopen april gedetecteerd in de Peruaanse provincie Piura.

"De uitbraak vond 20 maanden geleden plaats in Colombia en er werd direct gereageerd met maatregelen om de verdere verspreiding in te dammen. Samen met de CAN belegde de regering van Ecuador in Quito meerdere vergaderingen die werden bijgewoond door 18 ministers van Landbouw, van Mexico tot Patagonië, evenals door afgevaardigden van de FAO en andere organisaties, waaronder uiteraard ook verenigingen uit de bananensector. Op dat moment waarschuwden experts al dat de schimmel elk moment opnieuw zou kunnen verschijnen en twee maanden geleden is dat dan ook gebeurd in Piura. Twintig maanden geleden bevond Fusarium TR4 zich op 1.200 kilometer van Ecuador en nu is het er maar 350 kilometer van verwijderd. Er moeten dus dringend maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het gewas verder wordt aangetast", aldus Jorge Hernando Pedraza.

"We zijn weer onmiddellijk aan de slag gegaan. Zo hebben de vier ministers van Landbouw van Peru, Colombia, Ecuador en Bolivia de koppen opnieuw bij elkaar gestoken. Peru is hard aan het werk en gedurende dit bezoek zal ik de kwestie bespreken met de Ecuadoraanse minister van Landbouw. Het thema zal ook ter sprake worden gebracht tijdens de presidentiële Andestop op 2 juli in Villa de Leyva, Colombia, waar de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso het voorzitterschap zal overnemen van de Colombiaanse president Iván Duque. Ik zal ook met de hele bananensector in het Ecuadoraanse Guayaquil bijeenkomen om verdere maatregelen te nemen en gesprekken aan te gaan met multilaterale organisaties om middelen te verkrijgen ter bestrijding van de opmars van de schimmel."

"Daarnaast gaan we ook verder met programma’s die zijn opgestart onder het voorzitterschap van Colombia en waarbij de nadruk werd gelegd op de verbetering van de betrekkingen met Europa en het aangaan van handelsrelaties met een blok van vijf landen uit Eurazië, namelijk Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Wit-Rusland en Armenië. We hebben veel gewerkt aan het concurrentievermogen en de opleiding van kleine en middelgrote ondernemingen en aan het herstel van de postpandemische economische structuren. Dit zijn allemaal zaken die Ecuador heel belangrijk vindt."

De pandemie heeft niet alleen de CAN, maar de hele regio hard getroffen, zowel op gezondheids- als economisch vlak. "In 2018 exporteerden we voor € 100 miljard naar de verschillende werelddelen en we waren daarmee de elfde wereldeconomie. In 2019 kwamen we uit op € 96,5 miljard en in 2020 daalde dat cijfer verder tot € 81 miljard, wat direct 12% minder is. Gelukkig verwachten we dit jaar weer wat terrein goed te maken en te groeien met 5%", besluit Jorge Hernando.

Bron: eluniverso.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven