De maatregelen om de coronapandemie in te dammen vormden opnieuw een grote uitdaging voor de aspergetelers. De directe verkoop kon niet meer zo sterk profiteren als in 2020.
Voor de bijna 400 aspergebedrijven in de Duitse deelstaat Niedersachsen kwam voor de tweede keer op rij een turbulent seizoen ten einde, toen op 24 juni het aspergesteken traditioneel werd afgesloten.
Net als in 2020 was er vooral aan het begin van de oogst veel ongewis, aangezien het lang niet duidelijk was of bedrijven de nodige seizoensarbeiders konden krijgen. "Ook dit jaar zijn er arealen daarom deels niet geoogst, ook al is het in minder grote mate dan in 2020", zegt aspergedeskundige Nils Kraushaar van de 'Landwirtschafts-kammer Niedersachsen' (LWK). Bij deze ongeoogste arealen gaat het om jonge arealen waar vorig jaar voor het eerst op geplant werd, aldus Nils. "Hierbij staat het ieder vrij om deze dit jaar al te oogsten, of de planten door te laten groeien en pas volgend jaar te oogsten." Hierover wonnen dit jaar veel telers informatie in bij de deskundigen van de LWK.
Marktsituatie
Vanwege het koele weer, in het bijzonder vanwege de lage nachttemperaturen tot in mei, startte het seizoen dit jaar veel later dan in de afgelopen drie jaar, meldt de LWK. Aan het begin van het seizoen begin/half april was het aanbod vanwege het weer zeer schaars. De vraag kwam vanwege de pandemie maar traag op gang: pas tijdens de feestdagen begin mei en met Moederdag kwam de vraag op gang. "Met Pasen hadden we vanwege het weer nog te weinig asperges", vertelt Nils.
In het afgelopen jaar werden de aspergebedrijven geconfronteerd met hogere productiekosten vanwege de pandemie; de kosten voor extra onderkomens, hygiënemaatregelen en hogere reiskosten zijn volgens de LWK dit jaar nog verder gestegen. Daar staat de vrijwel geheel weggevallen afzet aan de horeca tegenover. 32 procent van de Duitse asperges wordt naar schatting normaal gesproken aan de horeca verkocht. Maar toen de horeca dit jaar weer van start mocht gaan, was de vraag naar asperges zeer zwak. De directe verkoop kon daarnaast ook niet meer zo sterk van de pandemie profiteren dan in 2020 nog het geval was. De prijzen waren echter vergeleken bij de jaren voor de coronapandemie altijd nog zeer hoog.
Volgens informatie van het Bureau voor de Statistiek van de deelstaat oogstte men in 2020 in Niedersachsen 26.569 ton asperges (2019: 28.073 ton). Asperges vormen met een areaal van circa 4.633 hectare het gewas met het grootste areaal binnen de groententeelt in Niedersachsen. Iedere vijfde Duitse asperge komt hier vandaan. Tot de centra van de aspergeteelt in Niedersachsen horen Diepholz, de regio Hannover, Braunschweig en het district Heidekreis.
En wat doen de asperges nu?
Na het einde van het aspergesteken laat men de asperges vrij uitlopen. In de komende drie maanden vormen zich circa twee meter hoge, groene en volle planten, die met behulp van zonlicht energiereserves vormen. Deze worden in de wortels opgeslagen en zo wordt de kracht van de aspergeplanten voor het volgende seizoen verzameld.
Voor meer informatie:
Landwirtschaftskammer Niedersachsen
Mars-la-Tour-Straße 1 - 13
26121 Oldenburg, Duitsland
+49 0441 8010
info@lwk-niedersachsen.de
www.ml.niedersachsen.de