Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportrecord Zuid-Afrikaans druivenseizoen

De laatste cijfers van het druivenexportseizoen 2020/21 zijn onlangs bekendgemaakt en bevestigen dat de export 10% hoger is dan het vorige exportrecord van het seizoen 2016-17. 

Zuid-Afrika inspecteerde het voorbije seizoen 74,9 mln kartons van 4,5 kilo en exporteerde 72,2 mln kartons. Telers vertellen dat het om verschillende redenen een moeilijk seizoen was, onder meer vanwege de zwakke vraag naar druiven op diverse markten, hetgeen te maken had met de Covid-19-beperkingen. Ook de sterke koers van de Zuid-Afrikaanse munteenheid ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de ontwrichting van de logistiek hadden hun weerslag op het seizoen. 

Het seizoen kenmerkte zich daarnaast door regenschade in de regio's Nothern Provinces en Orange River. In boomgaarden in verschillende teeltgebieden werden de nieuw aangeplante druivenranken productief en hierdoor was de beschikbaarheid groter. In vier van de vijf teeltgebieden waren de opbrengsten hoger. Dit kan mede worden toegeschreven aan de grote vruchtgrootte, die te danken is aan de optimale teelt- en oogstomstandigheden. 

In de regio Hex River Valley werden net iets minder dan 24 mln kartons voor de export geïnspecteerd en dat is meer dan voorgaande seizoenen. Capaciteitsproblemen bij koelhuizen, die werden veroorzaakt door een wereldwijd tekort aan containers en weerextremen in de haven van Kaapstad, waren dit seizoen een terugkerend fenomeen. 

In Berg River Valley werden 1,5 mln kartons meer geïnspecteerd dan in Orange River Valley. Met een aantal van 4,5 mln geïnspecteerde kartons was de regio voor het eerst het tweede grootste druiventeeltgebied van het land. De regio Olifants Valley beleefde ook haar beste oogst tot nu toe: 4,4 mln kartons.

Orange River Valley maakte daarentegen het matigste seizoen in jaren mee als gevolg van regenval in week 1 en inspecteerde in totaal 18,5 mln kartons voor de export. 

Toenemende concurrentie
De concurrentie binnen retailprogramma's wordt steeds feller, merkt een druiventeler uit Hex River op. Op de internationale druivenmarkt neemt de concurrentie van landen als Peru, Chili, Brazilië en India toe. 

Voor meer informatie: 
Jacques Ferreira
South African Table Grape Industry
+27 21 863 0366
jacques@satgi.co.za
www.satgi.co.za

Publicatiedatum: