Overzicht wereldmarkt kersen

De kersenteelt is dit seizoen in veel landen belemmerd door slechte weersomstandigheden, waarbij Spanje werd geteisterd door zware regens en de bestuiving werd beïnvloed door winden in Noord-Amerika. Andere landen hebben echter recordoogsten opgetekend, waarbij Zuid-Afrika de grootste kersenproductie ooit heeft gekend. In Australië is de uitvoer van Tasmaanse kersen dit seizoen met 40% gestegen.

Nederland: Vertraagde start kersenseizoen
Met het koude voorjaarsweer waren de verwachtingen voor de kersenoogst dit jaar niet zo hoog, maar toch hangt er in Nederland dit jaar een mooie oogst. Wel is de oogst dit jaar door het koude voorjaarsweer aanzienlijk vertraagd. De vroege kersen worden nu geplukt, maar de hoofdrassen laten nog even op zich wachten. Exporteurs zien ook steeds meer potentie in de export van de stevige Hollandse kersen. Nederlandse telers zien het seizoen dan ook met vertrouwen tegemoet. Voor enkele telers in Midden-Nederland begon het seizoen in mineur en werd er in plaats van kersen geplukt puin geruimd na het noodweer van vorige week vrijdagavond. Naar schatting van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is er op een areaal van 15 hectare forse storm- en hagelschade opgelopen.

Italië: Interessante prijzen voor Italiaanse kersen door wisselende omstandigheden in teeltgebieden
Het kersenseizoen van 2021 in Apulië, die wordt gekenmerkt door bovengemiddelde opbrengsten, lage prijzen, kleine tot middelgrote maten en dagelijkse protesten, zal naar verwachting eindigen in de laatste dagen van juni/begin juli. Momenteel wordt Ferrovia geoogst, waarbij aan de producent een prijs wordt betaald die varieert van 1,00 tot 1,50 €/kg voor de groottesortering van 24-26 mm.
In week 24 van 2021 is de oogst geïntensiveerd in de regio Campania, waar de hogere temperaturen in de loop van de week het rijpingsproces hebben versneld en de oogstwerkzaamheden hebben bespoedigd. Tegenover de grotere hoeveelheden die de markten bereikten, stond een matige vraag en de prijzen vertoonden een daling.
In het noorden van Italië werd de teelt, afhankelijk van het gebied, zwaar getroffen door de voorjaarsvorst. Vooral in de laagvlakten van Emilia-Romagna, maar ook in de heuvels van Veneto, is veel productie verloren gegaan, tot wel 50%. De prijzen voor kersen van groot formaat zijn zeer interessant. Goede vruchten van groot formaat zullen de komende weken steeds beter geprijsd zijn. Aanplantingen met hoge dichtheid, waarbij de planten om de 50 centimeter in de rij worden geplaatst en zonder ladders kunnen worden beheerd, raken ingeburgerd. Dit maakt lagere oogstkosten en grotere vruchten mogelijk.

Spanje: Zware regens treffen Spaanse kersenteeltgebieden
De overvloedige regens van de voorbije week hebben schade toegebracht aan de kersenboomgaarden in El Jerte, Extremadura, het grootste kersenteeltgebied in Spanje. De oogst was op zijn hoogtepunt toen de regens losbarstten en, afhankelijk van het gebied en de hoogte en hoe rijp de vruchten aan de bomen waren, varieert de barstschade van 20 tot 40% van de productie. De Picota-variëteiten, die zonder steeltje, hebben ook aanzienlijke schade opgelopen toen hun oogst op het punt stond te beginnen; zij zullen volgende week met constante volumes op de markten komen. Het kersenseizoen van El Jerte heeft nog 3 weken te gaan. Ook andere teeltgebieden in Spanje, met name in Aragon, hebben te lijden gehad van de regenval. Over het algemeen zijn de vraag naar kersen en de prijzen goed, hoewel de afzet aan groothandelsmarkten nog steeds lager ligt dan in de jaren vóór de pandemie.

Zuid-Afrika: Sterk seizoen met grootste oogst tot nu toe
De totale oogst voor 2020/21 bedroeg ongeveer 900 ton en de export ongeveer 440 ton, de grootste kersenoogst die Zuid-Afrika ooit heeft gehad.
Daarvan ging 73% naar het Verenigd Koninkrijk, 8% naar Europa en 8% naar het Midden-Oosten en 5% naar Afrika.
In het seizoen 2019/20 bedroeg de totale opbrengst 624 ton, waarvan 23% werd geëxporteerd (minder dan het jaar ervoor), 63% ging naar de lokale markt en 7% ging naar de verwerkende industrie.
Het grootste deel van de export gaat naar het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Europa en het Midden-Oosten, van ongeveer week 40 tot week 51. Een beetje gaat ook naar Afrika en de eilanden in de Indische Oceaan.
In de vijf jaar voorafgaande aan 2020 was er een groei van het kersenareaal van 98% in Zuid-Afrika. Er zijn 520 hectare kersen in Zuid-Afrika, voornamelijk rond Ceres (West-Kaap). Eén kersenteler breidt zijn kersenboomgaarden nog steeds uit, maar in een trager tempo dan voorheen, en verleent vergunningen aan een aantal nieuwe telers in het noorden van het land.

China: Kersen zwaar getroffen door overvloedige regenval
Momenteel worden in de regio Yantai kersen van de vollegrond geoogst. Als gevolg daarvan is ongeveer 70% van de kersen opengespleten, vooral die van de variëteit Early Beauty, waarvan de kwaliteit slecht was te noemen en de grootte ondermaats.
De hoeveelheid Early Beauty grote kersen van goede kwaliteit is zeer klein, wat tot zeer hoge prijzen leidt, aangezien de kleinhandelsprijs kan oplopen tot 36 yuan (€4,66) per kg. In Yantai, een van de grootste binnenlandse teeltgebieden, zijn kersen onder glas slechts goed voor minder dan 1%, wat betekent dat bijna alle teelten gemakkelijk kunnen worden beïnvloed door factoren buiten de controle van de telers, zoals weersomstandigheden.
Op dit ogenblik komen de ingevoerde kersen hoofdzakelijk uit de Verenigde Staten. Dit jaar bedraagt de oogst van grote kersen in het noordwesten van de Verenigde Staten ongeveer 200.000 tot 300.000 ton, waarmee de Chinese markt van juni tot midden augustus wordt bevoorraad. De belangrijkste cultivar van grote kersen uit de Verenigde Staten is Bing. Deze variëteit wint steeds meer aan populariteit op de Chinese markt.
De huidige groothandelsprijs van Amerikaanse kersen van 9R-formaat bedraagt ongeveer 600 yuan (€77,80) voor 5 kg of 120 yuan (€15,55) voor 1 kg. Op het e-platform is de algemene verkoopprijs van Amerikaanse grote kersen hoger dan 180 yuan (€23,33) per kilo.

Noord-Amerika: Hoge verwachtingen voor Noord-Amerikaans seizoen met goede kwaliteit
"We hadden een mooie koude winter, maar we hebben wel wat verloren in april, nadat het warmer werd maar de temperatuur
's nachts onder het vriespunt kwam," beschrijft een in Washington gevestigde kersenteler het groeiseizoen voor de kersen in Noordwest-Amerika.
De wind was ook een uitdaging voor het bestuivingsproces. "Zelfs als de wind snel gaat liggen en je geweldig weer hebt voor bijen, zal de levensvatbaarheid van dat stuifmeel toch afnemen door de wind. Ik denk dat de vruchtzetting dit jaar een beetje is afgenomen," merkt de teler op.
In mei daalden de temperaturen en kwam er wind en regen bij, maar volgens de teler waren de kersen in het vroege seizoen redelijk goed beschermd. Het koele weer heeft de start van de Noordwest kersen teruggezet en ook als geheel vertraagd. Toch ziet de kersenoogst er voor 2021 beter uit dan het vorige seizoen, met naar schatting 22,4 miljoen kisten. Er zijn ook berichten over een goede kwaliteit van donker gekleurde kersen met goede suikers. "De grootte van het vroege fruit was een beetje een uitdaging. Ze werden niet zo groot als we hadden gehoopt", zegt een kersenteler. Hij merkt op dat de vroege Chelans wel groter werden, maar dat de groei door het koele weer vertraagde. "In het voorseizoen schakelen de telers over op Bings en de meeste daarvan zitten in het normale bereik. Het is een beetje verdeeld - sommige telers hebben groter fruit dan normaal, terwijl anderen kleiner fruit hebben."

De oogst van gele kersen lijkt ook een sterker seizoen 2021 te hebben, na de voorraden van 2020 die ongeveer een miljoen dozen te klein waren vanwege de windstormen die het fruit aantastten.
De prijzen zijn tot nu toe hoger, en de teler hoopt dat deze trend aanhoudt.
In British Columbia wordt ook een veel betere oogst verwacht dan in 2020, dankzij een groeiseizoen met gematigde temperaturen en zeer weinig regen en wind, waardoor de omstandigheden voor bestuiving en celdeling ideaal waren. Het gewas heeft een sterke vruchtzetting met een goed maatprofiel en goede volumes.

Een teler uit Brits-Columbia in Canada zegt dat de geringe regenval en de vele zon hebben gezorgd voor een gewas met goede grootte, suikers en kleur voor goed te eten kersen. De oogst zal begin juli aanvangen met kleine volumes en half juli zal alles worden geoogst. De teler verwacht tussen 1 en 3 juli te beginnen met de vroege rassen Suite Note en Santina. Kordia en Regina zijn twee rassen die zeer populair zijn in China, Zuidoost-Azië en Europa en Regina is aangeplant in veel van de boomgaarden, waarvan het areaal is uitgebreid. "Vandaag de dag maakt dit ras 17 procent uit van ons beplante areaal," verklaart de teler in Brits-Columbia. De oogst van Regina wordt verwacht van 19 juli tot 10 augustus. Enkele van de latere variëteiten die pas in augustus zullen worden verscheept, zijn Staccato, Sovereign, en Sentennial. Verwacht wordt dat de vraag naar BC-kersen groot zal zijn.

Australië: Tasmaanse export 40% hoger dan vorig seizoen, exporttijd naar Vietnam verkort tot 72 uur
Het Australische kersenseizoen liep begin maart ten einde en ondanks de problemen als gevolg van de coronapandemie is de export van de staat Tasmanië in het seizoen 2020/21 met 40% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, en was daarmee de op een na grootste ooit. Tasmanië is nationaal koploper, met 51 procent van de nationale kersenexport afkomstig uit de staat, meer dan alle andere staten samen. Met een waarde van 43,6 miljoen dollar voor de economie is Hongkong nog steeds de grootste afzetmarkt voor Tasmaanse kersen, zowel in volume als in waarde. Daarna volgen Vietnam, Taiwan, China en Thailand. Deze vijf belangrijkste markten zijn goed voor 80 procent van de uitvoer van kersen uit Tasmanië in 2020/21.
Ondertussen kregen Australische kersenexporteurs naar Vietnam eerder dit jaar toegang tot twee bestralingsinstallaties op het land, waardoor telers in zuidelijke gebieden sneller hun producten op de markt kunnen brengen en de vrachtkosten voor de export kunnen verlagen. Vietnam heeft voorlopig toestemming gegeven om producten te ontvangen van de pas opgerichte Australische doorstralingsinstallatie Merrifield in Melbourne, waardoor de handel in kersen zal toenemen en de vervoerskosten voor producenten in Zuid-Australië zullen dalen. In sommige gevallen zal Australisch fruit slechts 72 uur na het plukken in Vietnam aankomen.

Afghanistan: Heropleving voor Afghaanse kersenmarkt 
Er is een groeiende vraag naar Afghaanse kersen, zowel op de binnenlandse markt als in het buitenland. De huidige oogst is veelbelovend, en de vraag neemt elk jaar toe. Kersen worden zowel door kleine telers als door commerciële producenten geteeld.

Ooit was er in Afghanistan veel vraag naar kersen, maar in de decennia van oorlog en droogte, die eind jaren zeventig begonnen, zijn de kersenboomgaarden bijna volledig verdwenen. Maar met de introductie van nieuwe cultivars, betere technieken voor het beheer van de boomgaarden en een beter toeleveringsnetwerk, krijgt de zoete kers weer nieuw leven.

Afghaanse telers planten meer kersenboomgaarden dan ooit tevoren vanwege de groeiende vraag naar het fruit. De gangbare onderstammen zijn Mahaleb en Gisela 5. Van de 22 beschikbare soorten zoete kersen zijn Burlat, Santina, Stella, Black star, Grace star, en Bing de meest voorkomende.
Zoete kersen hebben koelere groeitemperaturen nodig en komen veel voor in de provincies Paghman, Wardak, Kaboel en Panjshir. Ze rijpen half mei en worden tot eind juni geoogst. 
India is de belangrijkste overzeese afzetmarkt voor Afghaanse kersen.

Volgende week: Wereldmarkt druiven


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven