Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agromanager implementeert oogstprestaties in online tool

“Het systeem registreert precies hoeveel elke werknemer heeft geplukt en waar op het perceel”

Tholen - Oprichter Laurens Tack van Agromanager is een aantal jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van een online tool die het mogelijk maakt voor telers om hun gehele administratie bijeen te brengen in één systeem. Met dit systeem werd hij in 2018 uitgeroepen als winnaar van de innovatiecampagne. Recent is hier een nieuwe module aan toegevoegd: de oogstregistratie. Dit registratiemodel maakt het voor de teler mogelijk om in te zien hoeveel elke werknemer heeft geplukt, waar het is geplukt en wat de totale oogstopbrengst is. "Elk bedrijf is anders en we vinden het belangrijk dat het systeem aansluit bij de werkwijze van de teler, daarom ontwikkelen we verschillende methodes voor het meten van oogstprestaties", zegt Laurens. 

Methode 1, Specifiek voor kleine fruitsoorten 
"De methode van oogstregistratie is eigenlijk vrij eenvoudig", zegt Laurens. Bijvoorbeeld bij de kersenteelt is alleen een smartphone nodig en elke werknemer moet beschikken over een rol stickers met gepersonifieerde barcodes. Zodra een werknemer een volle colli met kersen heeft, plakt hij er een unieke sticker op en overhandigt hij die aan de leidinggevende die vervolgens de unieke barcode scant en de colli in de voorraadkist of op de pallet plaatst. Het systeem registreert dat die desbetreffende werknemer een colli heeft geplukt en bij een complete pallet kan het palletlabel gescand worden en is het voor de teler direct inzichtelijk dat er een pallet aan kersen is geplukt, wie dat heeft gedaan, waar dat is gedaan en hoeveel kg per uur elke werknemer plukt.

Methode 2, hardfruit
Deze methode verschilt wat met de eerste methode en kan worden toegepast in de hardfruitsector. In plaats van stickers, krijgt elke medewerker een barcode die wordt ingescand op een groep. Bij een volle voorraadkist wordt het voorraadkist label bevestigd aan de kist, en wordt deze vervolgens ingescand en gekoppeld aan de groep door de verantwoordelijke. Waardoor het inzichtelijk is welke groep welke kist heeft geplukt en de snelheid waarin dat is gebeurd. Daarnaast registreert het systeem het volume van de oogst en door de GPS- tracker wordt inzichtelijk op welk perceel de pluk heeft plaatsgevonden. Daardoor kunnen ook andere factoren worden meegenomen. Bijvoorbeeld op een perceel met hoge bomen zijn werknemers logischerwijs langer bezig met plukken dan bij fruitbomen waar geen ladder nodig is en zal hun opbrengst in kg per uur ook lager zijn. "In het systeem is het mogelijk om dat te onderscheiden. Je kunt namelijk geen appels met peren vergelijken”, zegt Laurens.  

Waarom oogstregistratie?
Naast dat het voor de teler nu mogelijk is om individueel de productiviteit van de werknemers te meten, geeft het systeem ook direct een overzicht van het volume van de oogst, waardoor de teler op basis van die volumes concrete afspraken kan maken met ketenpartners. Ook is in het systeem per perceel geregistreerd wat de opbrengst is, waardoor de teler kan herleiden welk deel van het areaal meer of minder vruchtbaar is. Op basis daarvan kan dan bijvoorbeeld de bemesting aangepast worden. 

Precisieteelt 
Agromanager focust naast de ontwikkeling van oogstregistratiemethodes ook op precisie. Precisieteelt houdt in dat technologie wordt gebruikt om de verhouding tussen de productie (bijvoorbeeld de kersen) en de input (de boomgaard, water, bemesting, bestrijdingsmiddelen etc.) te verbeteren. Technologische middelen zoals bijvoorbeeld sensoren worden gebruikt om de behoeften van de boomgaard in kaart te brengen, waardoor er gericht ingegrepen kan worden om zo de opbrengst te maximaliseren en de verspilling te minimaliseren. "Op dit moment wordt vooral geregistreerd op teeltniveau, maar daar willen we eigenlijk vanaf en naar een precisieteeltsysteem. In dat systeem worden de gegevens van elke boom apart bijgehouden in Agromanager, waardoor alle eigenschappen (grond, ras, ziekten e.d.) en behandelingen (hoeveelheid bemesting, gebruik van bestrijdingsmiddelen etc.) niet op teeltniveau zijn geregistreerd, maar 'preciezer', zodat de teler over de informatie beschikt hoe hij zijn oogst kan optimaliseren", besluit Laurens.

Voor meer informatie:
Laurens Tack
Agromanager
+32 (0) 330 395 28
laurens@agromanager.eu 
www.agromanager.eu