Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Macoo:

Probleemloos zoete aardappelen telen in Duitsland

Marco Henschke, directeur van Macoo Obst-, Gemüse- & Blumengroßhandel uit Dresden, sprak met FreshPlaza over het actuele bessen- en aardappelseizoen evenals over de teelt van zoete aardappelen in Duitsland.

Ondanks de pandemie kon Macoo nog twee winkels openen in Erfurt en Berlijn. "Het kost natuurlijk wel wat, maar het gaat met de dag beter. We hebben de tijd zeker gebruikt om te investeren in nieuwe dingen, want het is duidelijk dat het coronatijdperk op een gegeven moment ook weer voorbij zal zijn. Men zal ook weer op zoek gaan naar goede leveranciers," zegt Marco Henschke van Macoo. 


Marco Henschke (foto: Macoo)

Weinig aardbeien, extreem hoge prijzen
Net als bij veel andere teeltbedrijven heeft ook Macoo last gehad van het nogal ijzige weer van de afgelopen maanden. "In april en mei hadden we heel weinig aardbeien tegen extreem hoge prijzen. We hebben dit jaar nog niet eens de helft kunnen verkopen van wat we vorig jaar verkochten. Maar daar staat tegenover dat we er dit jaar aanzienlijk meer op hebben verdiend."

Voldoende hoeveelheden blauwe bessen en frambozen
"Blauwe bessen en frambozen zullen in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn in Duitsland," aldus Henschke. "Ook uit de Noord-Europese regio zijn er voldoende, en de teelt is zelfs wat toegenomen. Marokko en Spanje zijn nu klaar met het seizoen. Er zijn op dit moment alleen een paar knelpunten omdat Duitsland, Nederland en Polen nog niet klaar zijn." Op de vraag of er opvallende nieuwe rassen op de markt zijn, zegt Henschke: "Frambozen in de vollegrond worden steeds minder geteeld, omdat de extreme weersveranderingen de teelt moeilijk planbaar maken. In plaats daarvan wordt er steeds meer in tunnels geteeld. Er zal in ieder geval de komende twee jaar niet veel veranderen."


Standplaats op de groothandelsmarkt Berlijn-Moabit (foto: Macoo)

Vertraagde aardappeloogst
De aardappeloogst liep dit jaar wat vertraging op, wat ook te wijten was aan het koude weer. Henschke: ",,In de kalenderweek 22/23 is de oogst begonnen, dus twee tot drie weken later dan in voorgaande jaren, wat ook te wijten is aan de kou. Daardoor zijn de Cyprioten de komende zes weken nog aan het draaien. Gewoonlijk zijn ze tegen eind juni klaar, hoewel het deze keer twee tot vier weken langer zal duren. Vanuit dat oogpunt zal er geen knelpunt zijn. Rassen als Spunta, Nicola, Annabelle doen het goed omdat alles vertraging heeft opgelopen."

Hoewel dat best goed klinkt, is Henschke nog steeds maar voorzichtig optimistisch. "We staan vandaag waar we drie vier weken geleden hadden moeten staan. Maar het omzetverlies van het voorjaar door de vertraagde oogst kunnen we waarschijnlijk wel goedmaken. Er is zeker nog een weg te gaan."

Zoete aardappelteelt in Duitsland
"We hebben hier enkele telers die in sommige regio's al twee of drie jaar zonder problemen zoete aardappelen telen. Het lukt, maar de teelt is veel duurder dan in Egypte of Spanje. Het grootste deel zal eigenlijk nog steeds via Spanje, Egypte en de VS gaan, waar ook heel andere prijssegmenten zijn. Met name voor de horeca maakt het in principe niet uit waar de zoete aardappelen vandaan komen. Helaas zijn de prijzen hier van doorslaggevend belang."


Standplaats in Erfurt (foto: Macoo)

Voor meer informatie:
Marco Henschke
Macoo Obst-, Gemüse- & Blumengroßhandel GmbH 
Spitzhausstraße 74
01139 Dresden, Duitsland
+49 0351 839740
info@macoo.de 
www.macoo.de

Publicatiedatum: