Ricardo Krijbolder (Zakkencentrale) vraagt aandacht voor doneeractie zieke neefje

Twee maanden geleden was Bennie (9) nog een vrolijk jongetje. Maar ineens veranderde hij in een doodziek kind. Bennie heeft een hersentumor en is in Nederland uitbehandeld. Zijn familie is een crowdfundactie begonnen zodat hij naar Amerika kan voor een veelbelovend medicijn. ‘Met de dag gaat hij achteruit’, vertelt zijn oom Ricardo Krijbolder (Zakkencentrale).

Begin mei begonnen de eerste klachten. Bennie ging dubbelzien. Zijn moeder gaat met hem naar de huisarts en wordt meteen doorgestuurd naar het Haga Ziekenhuis. Een dag later krijgen ze de uitslag: kanker in de hersenstam. Bennie moest meteen naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

'We zijn nu een maand verder en hij kan zijn rechterarm niet meer bewegen. Lopen gaat moeilijk, hij zit in een scootmobiel en eten en drinken gaat lastig. Hij drinkt uit een rietje en krijgt hele kleine muizenhapjes', vertelt zijn oom Ricardo.

Duur medicijn in Amerika
In Nederland kunnen de artsen niks meer voor hem doen. "Het is een agressieve vorm van hersenkanker", zegt Ricardo. "Zijn dokters kunnen hem nu alleen behandelen om zijn leven met een paar maanden te verlengen. Maar in Amerika is een medicijn waardoor hij 15 tot 20 procent meer kans heeft om nog wat langer te leven," vertelt zijn oom.

"We proberen zo snel mogelijk dat geld bij elkaar te krijgen, zodat we mijn neefje snel naar Amerika kunnen sturen." De crowdfunding actie is afgelopen weekend begonnen en woensdagmiddag staat de teller op ruim 125.000 euro. In totaal is er 300.000 euro nodig.

Chemo en bestraling
Op dit moment krijgt Bennie bestraling en chemotabletten. "Daarvan gaat zijn haar niet uitvallen en wordt hij hopelijk niet zo heel ziek", zegt Mijntje. "Met het bestralen proberen ze de tumor in slaap te maken, zodat wij de tijd hebben om het geld in te zamelen. Als hij in Nederland blijft sterft hij waarschijnlijk binnen het jaar."

Voor de familie is het een loodzware tijd. "Het is verschrikkelijk, ons leven staat op z'n kop", vertelt Ricardo, de broer van Bennies vader. "Het lijkt wel een droom waarin we leven, een nachtmerrie." 

Volgens Ricardo weet Bennie niet precies wat er aan de hand is. "Hij weet dat hij een balletje in z'n hoofd heeft en dat hij daarvoor wordt behandelt. We hebben het in kindertaal uitgelegd." De familie probeert sterk voor hem te blijven. "Maar het is hartverscheurend als je zijn gezichtje ziet."

Toekomst
De behandeling in Amerika is experimenteel en in Nederland nog niet goedgekeurd. "Ze willen hem daar graag helpen, hoewel het niet 100 procent zeker is dat hij het gaat overleven. De dokters daar kunnen niet zeggen dat hij beter wordt." Maar het vooruitzicht is volgens Ricardo wel 20 procent beter dan hier. Met de behandeling hopen ze Bennies leven zo te verlengen dat er in de tussentijd weer een nieuw medicijn op de markt komt.

Doneren kan via de site www.helpbennie.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven