Braziliaanse sinaasappeltelers spannen groepsclaim aan tegen Cutrale via VK

Volgens de Braziliaanse krant Diário da Regio zijn op 21 juni in het Hooggerechtshof in Londen de hoorzittingen van start gegaan in verband met de rechtszaak tegen José Luis Cutrale, zijn zoon José Luis Cutrale jr. en Sucocitrico Cutrale, de multinationale onderneming in handen van de familie. De zaak werd aangespannen door meer dan 1.500 onafhankelijke Braziliaanse sinaasappeltelers.

De verzoekende partij eist een schadevergoeding voor kartelpraktijken waaraan Sucocitrico Cutrale en enkele andere ondernemingen zich schuldig hebben gemaakt door bewust minder hoeveelheden sinaasappelen op te kopen om zo de aankoopprijzen te drukken en extra kosten op te leggen aan de onafhankelijke telers.

De eisende partij start het proces op in het Verenigd Koninkrijk omdat José Luis Cutrale in Londen woont en de administratie van zijn bedrijf ook vanuit dat land wordt gestuurd.

Het internationale advocatenkantoor PGMBM vertegenwoordigt de groep eisers die bestaat uit 1.525 onafhankelijke sinaasappeltelers, 22 teeltbedrijven en een liefdadigheidsinstelling, die allemaal schade hebben geleden door het kartel.

De Administratieve Raad ter Verdediging van de Economie (CADE), de Braziliaanse mededingingsautoriteit, concludeerde eerder al dat de beklaagden en andere leden van het kartel zich jaren ondubbelzinnig hadden beziggehouden met concurrentieverstorende praktijken.

Zo ondertekenden de gedaagden en andere leden van het kartel in november 2016 zelfs beëindigingsverbintenissen met CADE, waarin ze toezegden tussen 7 januari 1999 en 24 januari 2006 te hebben deelgenomen aan dit soort concurrentieverstorende praktijken. Er werden toen boetes van in totaal 301 miljoen reais (€ 83,6 miljoen) voor het overtreden van de Braziliaanse antitrustwet opgelegd. De boetes waren echter een administratieve sanctie en waren niet bedoeld om de door het kartel benadeelde personen te compenseren.

"Cutrale heeft toegegeven deel te hebben genomen aan concurrentieverstorende praktijken in Brazilië die kleine en grote bedrijven hebben vernietigd, maar ook onafhankelijke telers die in veel gevallen failliet zijn gegaan", zegt Pedro Martins, advocaat en partner bij PGMBM.

Bron: diariodaregiao.com.br


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven