A.P. Moller - Maersk

Samen binnen EU logistieke sociale veranderingen stimuleren

A.P. Moller - Maersk bundelt de krachten met 11 andere toonaangevende Europese bedrijven om de sociale omstandigheden van vrachtwagenchauffeurs in het wegtransport en de logistieke sector in heel Europa te verbeteren.

Gezien de ambitie van het bedrijf om een wereldwijde integrator van logistieke diensten te worden, is het van cruciaal belang dat Maersk ESG-kwesties in de toeleveringsketen aanpakt via samenwerkingsplatformen. Maersk Procurement baant de weg voor een actieve betrokkenheid van leveranciers bij het verhogen van de ESG-normen binnen de toeleveringsketen.

Met het doel om de sociale omstandigheden van vrachtwagenchauffeurs in de wegtransport- en logistieke sector in heel Europa te verbeteren, heeft A.P. Moller - Maersk de krachten gebundeld met 11 andere toonaangevende Europese bedrijven in het kader van het samenwerkingsplatform 'Responsible Trucking', dat wordt gefaciliteerd door CSR Europe.

Henrik Larsen van Maersk: "Samenwerken met klanten en branchegenoten is een zeer belangrijke hefboom om ESG-onderwerpen aan te pakken, meer nog bij het aanpakken van systemische uitdagingen in de toeleveringsketen. Via het 'Responsible Trucking'-platform neemt Maersk het voortouw bij het vormgeven van de vooruitzichten voor tastbare verbeteringen in de sociale arbeidsomstandigheden in de EU voor vrachtwagenchauffeurs.'' 

Tot de deelnemers aan de platforms behoren enkele van onze belangrijkste klanten zoals IKEA, H&M en BMW, samen met wereldwijde leveranciers zoals XPO Logistics. Als stichtende leden van dit platform dragen zij actief bij aan het vormgeven van de richtlijnen en de vooruitzichten voor de sector om de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs in de EU te verbeteren. Het platform heeft op 17 juni 2021 de sociale richtsnoeren voor het vrachtwagenvervoer in de EU gepubliceerd.

De sociale richtsnoeren weerspiegelen een gezamenlijke verbintenis met betrekking tot de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs op het gebied van dwangarbeid, kinderarbeid, intimidatie, werk- en rusttijden, beloning, voordelen, non-discriminatie, vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen, gezondheid en veiligheid, tuchtpraktijken, toegang tot faciliteiten, rust en recreatie, en de vereisten voor faciliteiten.

Waarom is dit belangrijk?
Milieu-, sociale en bestuurskwesties (ESG) worden steeds prominenter binnen de scheepvaart- en logistieke sector als gevolg van de toenemende eisen van klanten, regelgevers en de maatschappij in het algemeen.

Klanten eisen steeds meer transparantie in de toeleveringsketen over ESG-kwesties om een betere traceerbaarheid en controle voor risicobeperking mogelijk te maken. Zij beschouwen duurzaamheid als een prominent aspect in het beheer van hun toeleveringsketens en zien Maersk als een betrouwbare partner. Onze klanten verwachten van ons dat we niet alleen streven naar compliance om te voldoen aan wettelijke vereisten, maar dat we deze normen ook overtreffen om te zorgen voor afstemming op universeel aanvaarde principes zoals de United Nations Development of Human Rights (UNDHR), Sustainable Development Goals (SDG's), enzovoort.

De partners van het 'Responsible Trucking'-initiatief hebben zich ertoe verbonden stappen te zetten in de richting van de implementatie van deze richtlijnen en zullen doorgaan met het delen van kennis en samenwerkingsacties. Dit zal ook helpen bij het standaardiseren van de verwachtingen op het gebied van sociale arbeidsomstandigheden in de wegvervoersector van de EU, waardoor een gelijk speelveld voor klanten, collega's en leveranciers wordt bevorderd.

Voor meer informatie:
Concepción Boo Arias
A.P. Moller - Maersk
+45 24495026
Concepcionboo.arias@maersk.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven