Britse zachtfruitteelt geraakt door koudste meimaand sinds 1996

Tuinbouwdeskundigen in het VK melden dat mei 2021 de koudste meimaand was sinds 1996. De gemiddelde temperatuur in de maand mei bedroeg 9,1°C. Dit is 1,3°C onder het langjarig gemiddelde van 1981-2010. 

Volgens Phillippa Dodds, hoofd agronomie bij Angus Growers, is het seizoen in Schotland later van start gegaan als gevolg van de koudegolf en vorst. Uit meteorologische gegevens blijkt dat de gemiddelde temperatuur in Schotland in mei 7,6°C bedroeg. Dit is 0,7°C onder het langjarig gemiddelde van 1981-2010. 

Hortnews.com citeerde Dodds als volgt: "Ik zou zeggen dat de aardbeienteelt in Schotland aanvankelijk één tot twee weken vertraging opliep, maar gezien het zonnige weer van de afgelopen weken lijken de planten deze achterstand in te halen. De gunstige groeiomstandigheden dragen bij aan een snellere rijping en hoge kwaliteit van het fruit."

"Wat betreft de ziektedruk moeten we uitkijken voor vruchtrot als gevolg van het koude, natte weer. Nu de temperaturen zich hebben hersteld, moeten we ook alert blijven op echte meeldauw. We kunnen deze twee ziekten in aardbeien beheersen door middel van een geïntegreerd programma bestaande uit zowel conventionele en biologische middelen en werkwijzen, afgestemd op het weer. We zullen echter proberen om het aantal sproeibehandelingen zo laag mogelijk te houden." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven