Brazilië getroffen door ergste droogte in bijna een eeuw

Braziliaanse overheidsinstanties hebben verklaard dat aanhoudende droge omstandigheden de ergste droogte in Midden- en Zuid-Brazilië in bijna een eeuw hebben veroorzaakt. Verwacht wordt dat de droogte zal leiden tot oogstverliezen, waterschaarste en meer brandactiviteit in het Amazone regenwoud en de wetlands van de Pantanal.

Verschillende meren in het stroomgebied van de Paraná-rivier hebben al een laag waterpeil. Deze meren zijn de thuisbasis van verschillende hydro-elektrische dammen en stuwmeren die de regio van energie voorzien. Zeven van de veertien belangrijkste stuwmeren in de buurt staan op het laagste peil sinds 1999.

Nieuwsberichten melden dat het waterpeil op de Paraná-rivier ongeveer 8,5 meter onder het gemiddelde ligt in de buurt van de grens tussen Brazilië en Paraguay. Het lage waterpeil zou het vrachtvervoer per schip in het stroomgebied kunnen verstoren en het vervoer van goederen duurder maken.


Afbeelding: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens

De droogte heeft ook gevolgen voor de teelt van belangrijke Braziliaanse gewassen zoals koffie, maïs, suikerriet en sinaasappelen.

Zoals gerapporteerd op earthobservatory.nasa.gov hebben veel gebieden in Brazilië sinds ten minste oktober 2019 ondergemiddelde regenval gezien. Het regenseizoen van november tot maart in 2020/21 bracht uitzonderlijk weinig regen in de staten São Paulo en Mato Grosso do Sul. Wetenschappers suggereren dat de schaarse regenval verband hield met de recente La Niña, die droger weer brengt in het zuidelijke deel van het continent.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven