Droogte in Algerije heeft impact op de teelt

Voor het derde jaar op rij valt er te weinig regen in Algerije. Het tekort is gedurende deze periode opgelopen tot 20 à 30 procent. Het gevolg is een dalende teeltproductie, vooral van graan. De verwachting is dat de rekening voor geïmporteerd graan ongeveer 17 procent hoger zal uitvallen, meldt het ministerie van LNV.

Waterstress
Al meerdere jaren kampt het land met waterstress omdat het te weinig regent. Dammen – verspreid over het noorden van het land – zijn gemiddeld nog maar voor 44 procent gevuld (mei 2021). Het water in sommige van deze dammen wordt niet meer gebruikt voor irrigatie, maar wordt ingezet voor drinkwater. De druk op ondergrondse watervoorraden neemt daarmee verder toe: op 80 procent van het totale geïrrigeerde oppervlak wordt water gewonnen door private initiatieven van telers en bedrijven. Het overgrote deel hiervan – 90 procent – is grondwater. In grote delen van het land waaronder in de hoofdstad Algiers is kraanwater maar beperkt beschikbaar, soms maar een paar uur per week.

Om deze situatie het hoofd te bieden stelt de Algerijnse overheid een groot budget beschikbaar voor telers om via subsidies of gunstige leningen waterbesparend irrigatiemateriaal aan te schaffen. Ook investeert de overheid in meer installaties voor de ontzilting van zeewater en voor hergebruik van afvalwater. Volgens experts moet het land jaarlijks 2,5 miljard m3 zeewater ontzilten om in de totale drinkwaterbehoefte te kunnen voorzien. Water wordt ook nog nauwelijks hergebruikt voor irrigatie: van slechts 17 van de 172 zuiveringsstations wordt water ingezet voor irrigatie in de teeltsector.

Met een beschikbaarheid van water ter grootte van 450m3 per inwoner per jaar, zit Algerije ver onder de minimale benodigde jaarlijkse hoeveelheid van 1000m3 per inwoner zoals de Wereldbank die heeft vastgesteld. Om voedselzekerheid de komende 10 jaar te kunnen garanderen moet jaarlijks 15 tot 20 miljard kubieke meter water worden gemobiliseerd. Momenteel mobiliseert Algerije 4 à 5 miljard m3 water op jaarbasis.

In een recente studie naar water in de teeltsector in onder andere Algerije, wordt dieper ingegaan op de ontwikkelingen op langere termijn. Klik hier voor het volledige Rapport

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven