Lastig seizoen voor Spaanse Vernacitroen door omzetdaling horeca en te grote maten

In Spanje is het einde van het seizoen van de Vernacitroen weer in zicht. Het wegvallen van bepaalde afzetkanalen als gevolg van de pandemie en de negatieve invloed van de weersomstandigheden op de groeifase van het fruit hebben de afzet in een lastig parket gebracht.

“Verse citroen is een product dat traditioneel gretig aftrek vindt in hotels en restaurants. Maar het toerisme slabakt in Europa en dus draait de horeca nog niet op volle toeren. Dat geeft de afzet een ferme knauw”, zegt Enrique Fuentes, commercieel directeur van het bedrijf Hijos de Alberto del Cerro, een teelt- en afzetbedrijf van citroen uit de regio Murcia.

“Sinds het najaar zat een groot deel van de Europese landen in lockdown en was de horeca praktisch volledig gesloten. De afzet via de groothandel leed daar zwaar onder en de goede prestaties van de supermarkten hebben dit omzetverlies niet volledig kunnen compenseren”, voegt hij eraan toe. “Gelukkig heeft ons bedrijf de afzet richting retail aanzienlijk kunnen verhogen, zodat onze verkoopvolumes uiteindelijk niet zo ver vandaan liggen van die van vorig seizoen.” 

Maar ook een andere factor heeft het seizoen van de Vernacitroen gecompliceerd. Het regenachtige voorjaar heeft voor veel grote maten gezorgd. “In eerste instantie verwachtten we een goede oogst, zowel op het vlak van opbrengst als wat kwaliteit betreft. Maar door de overvloedige regenval zijn de citroenen te hard beginnen te groeien. De beschikbaarheid van grote maten was overvloedig en kopers moeten die niet. De vraag naar verse citroenen daalde dus nog verder, zodat we grote hoeveelheden moesten afleiden naar de verwerkende industrie, maar ook die afzet bleek uiteraard niet in staat om de verliezen te compenseren. De variëteit Primofiori kende dat probleem niet in de herfst en de winter, waardoor de versmarkt die citroen wel makkelijker opnam”, legt Enrique Fuentes uit.

Het seizoen is nu bijna over en er valt vooralsnog nauwelijks concurrentie te bespeuren van de citroenen van het zuidelijk halfrond, wat overigens normaal is in deze tijd van het jaar. “Er is geen aanboddruk vanuit Zuid-Afrika en Argentijnse citroen zien we niet op de markt. Argentinië is dit jaar zeer voorzichtig geweest met het verschepen van fruit, vanwege de onderscheppingen van Citrus Black Spot vorig jaar. Maar de Europese markt is eigenlijk vanuit commercieel oogpunt nog niet erg aantrekkelijk geweest. Binnenkort verwachten we wel dat meer en meer Zuid-Afrikaanse citroenen onze richting uitkomen.”

Voor meer informatie:
Enrique Fuentes
Hijos de Alberto del Cerro
C/ Mayor, 372
30139 El Raal (Murcia) - Spanje
+34 968600162
Mob: +34 672162003
enrique@albertodelcerro.com
www.albertodelcerro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven