Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Polen is het aardbeienseizoen begonnen

De weersomstandigheden waren tot dusver gunstig voor de rijping van de aardbeien in Polen. Hoewel de oogst vertraging op heeft gelopen, zullen de opbrengsten op het niveau van voorgaande seizoenen liggen en tussen de 170.000 tot 180.000 ton bedragen. 

Dit op basis van de raming van Bożena Nosecka van het Poolse Instituut voor Landbouw en Voedseleconomie. "Het weer was tot nu toe goed en de hoge temperaturen zullen de rijping versnellen," zo laat de expert weten. Ze verwacht dat de opbrengsten vergelijkbaar zullen zijn met die van andere jaren. In 2020 bedroeg de oogst 170.000 ton en in 2019 was dit 175.000 ton. De definitieve oogst zal echter afhangen van het weer. 

Verwerking
"Dit jaar is de vraag naar aardbeien voor de verwerkende industrie groot. Er zijn nagenoeg geen voorraden, omdat de kwaliteit van het fruit vorig jaar matig was," benadrukt Nosecka. "Verwerkers zijn al begonnen met de inkoop van aardbeien. Momenteel wordt het fruit ingekocht voor €0,46-0,51 per kilo (vorig jaar betaalden zij bij aanvang van het seizoen €0,55 per kilo). De inkoop van aardbeien voor de verwerking tot diepgevroren product kan ook ieder moment van start gaan. Deze aardbeien zijn iets duurder en telers kunnen rekenen op prijzen tussen de €0,75-0,84 per kilo, wat min of meer overeenkomst met de prijzen van vorig jaar," zo laat Nosecka weten.  

De fruitprijzen zijn onder andere afhankelijk van de oogstkosten. Seizoensarbeiders eisen namelijk steeds hogere lonen. Op de groothandelsmarkt in Bronisze nabij Warschau worden aardbeien  momenteel 's nachts verhandeld en is er 's ochtends geen aardbei meer verkrijgbaar. Vanwege de huidige hoge temperaturen bederft het fruit gemakkelijk en verliest het snel aan kwaliteit. 

Een onderzoek dat het bedrijf uit Kantar vorig jaar uitvoerde, wees uit dat aardbeien het seizoensproduct zijn waar Polen het meest naar uitkijken. Twee derde van de respondenten (65%) noemden aardbeien eerst.

Het aardbeienseizoen duurt doorgaans tot half juli. In Polen worden tientallen aardbeienrassen geteeld. De voornaamste teeltgebieden bevinden zich in Mazowiekcie en is goed voor een derde van het totale aardbeienareaal in Polen. In Lubelskie en Świętokrzyskie worden ook veel aardbeien geteeld. 

Voor meer informatie: agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: