Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nele Cattoor neemt na 15 jaar afscheid van Vegebe

Tholen – Vorige week nam Nele Cattoor, algemeen secretaris bij Vegebe en Regulatory Affairs Manager bij Belgapom en Fresh Trade Belgium, na 15 jaar afscheid van de sector om een nieuwe uitdaging aan te gaan. “Het is geen gemakkelijke keuze”, vertelt Nele. “Maar soms moet je de sprong wagen. Ik ga aan de slag bij Beaulieu, een grote internationale speler die o.a. polymeren, vezels voor tapijt en vinyl produceert. Een hele andere tak van sport, daardoor ook een enorme uitdaging. Mijn nieuwe functie heet compliance & regulatory affairs, een hele mond vol, maar ik zal mij gaan bezighouden met de wetgeving die op het bedrijf afkomt en hoe we die als bedrijf kunnen implementeren.”

“De leden van FVPhouse, de back-office van Vegebe, Belgapom & Fresh Trade Belgium, hebben het bericht over mijn vertrek al wat eerder gekregen en ik heb ontzettend veel berichten ontvangen. Dat geeft me wel een dubbel gevoel. Ik heb een ontzettend mooie tijd gehad bij FVPhouse, het voelde vaak niet eens als werk. Het was een passie. Door de jaren heen hebben we als team zoveel mooie dingen bereikt. Eén van de leukste aspecten vond ik de samenwerking tussen bedrijven, soms zelfs uit verschillende landen, zonder dat er een gevoel van concurrentie heerste. Een dossier dat we met succes hebben afgesloten is de Carbon Leakage Status voor de aardappelverwerkende industrie. Dit dossier ging over CO2-emissierechten, een enorm ingewikkelde kwestie, die we tot een einde hebben gebracht. Deze uitkomst heeft de industrie miljoenen euro’s bespaard en ik ben enorm trots dat deze uitkomst ook mijn stempel draagt”, aldus Nele.

Naast eenmalige dossiers, zijn er ook dossiers die elke keer weer terugkomen. Een van die dossiers gaat over het zware metaal cadmium in de spinazieteelt. “De overheid wou de norm verlagen waardoor de telers en dus handel en verwerking in grote problemen zouden komen. Wij hebben ervoor kunnen zorgen dat de limieten behouden bleven door de overheid te overtuigen met wetenschappelijke argumenten. We hebben nooit data achterhouden, zelfs als het in ons nadeel werkte. Mijn ervaring is dat als je met een open dossier naar de overheid stapt en niks achterhoudt, de overheid bereid is om mee te denken en tot een oplossing te komen. De mensen van de overheid doen ook maar hun werk. De industrie was vroeger erg terughoudend met het spelen van open kaart, maar dat is de afgelopen jaren flink veranderd. Dat is een mooie trend.”

“Opvallend was dat op vrijdagmiddag de probleemdossiers naar boven kwamen. Dan riepen we met zijn allen: “Het is weer vrijdagmiddag”, lacht Nele. “Soms kan je iemand snel helpen, soms gaat er wat tijd overheen. Al bij al zijn er weinig dossiers zonder oplossing. Toch hebben we het weleens gehad, dat we iemand niet verder konden helpen en dat deed pijn. We hebben alles uit de kast getrokken, maar het mocht niet baten. Als we iemand niet kunnen helpen, is dat ook voor ons een dieptepunt.”

“Ondanks dat we maar met vier collega’s op kantoor zaten voelde het alsof we voor een heel groot bedrijf werkten. We zitten zo vaak met mensen uit de sector om tafel en na 15 jaar heb je echt een band met deze mensen opgebouwd. Sommige mensen zijn vrienden geworden, die ga ik oprecht missen. Er zijn ook mensen die ik niet ga missen, maar dat heb je altijd”, zegt Nele. “Als tip zou ik de sector willen meegeven dat er nog genoeg kansen zijn, maar dan moet je die wel willen zien. Toch zullen er ook flinke uitdagingen op de sector afkomen. Ik heb het tot vervelens toe herhaald, Vegebe is een beroepsfederatie, geen productiebedrijf. Laat Vegebe weten wat er speelt, anders kunnen wij ook niet ons oren openhouden. Je krijgt van een federatie wat je er zelf insteekt. Voed ze met informatie, dan krijg je veel output terug.”

Nele bedanken of succes wensen: nelecattoor@hotmail.com