Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer grote land- en tuinbouwbedrijven in Nordrhein-Westfalen

Begin maart 2020 waren er in Nordrhein-Westfalen 33.611 land- en tuinbouwbedrijven met samen een oppervlakte van 1,47 miljoen hectare. 'Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen', het Bureau voor de Statistiek van de deelstaat, deelt nu aan de hand van resultaten van de landbouwtelling 2020 mee, dat dat neerkomt op een oppervlakte van 43,8 hectare per bedrijf. De gemiddelde bedrijfsgrootte ligt daarmee onder het landelijke gemiddelde van 63 hectare. Bij de landbouwtelling in 1991 lag het gemiddelde areaal per bedrijf in Nordrhein-Westfalen nog op 25,2 hectare.

Gegevens uit de grafiek in een tabel:

Grafiek: IT.NRW  
 
De jarenlange trend richting steeds meer grote bedrijven hield ook in 2020 verder aan: met 3.589 grote bedrijven in Nordrhein-Westfalen had 10,7 procent van de bedrijven een areaal van 100 hectare of meer. In 1991 lag dit aandeel met 768 bedrijven nog op 1,3 procent. De grote bedrijven hadden in 2020 een aandeel van 39,1 procent aan het totale areaal (1991: 7,4 procent).

Planten voor voeder- en energiedoeleinden hadden met 267.300 hectare het op één na hoogste aandeel (26 procent). Tuinbouwproducten zoals aardbeien en sierplanten bereikten met 31.500 hectare een aandeel van 3 procent. Op 255.700 hectare werden zogenaamde tussengewassen geteeld. Het grootste deel daarvan (86 procent) werd voor bodembemesting gebruikt.

Bijna 84.000 hectare en daarmee 5,7 procent van het totale land- en tuinbouwareaal in Nordrhein-Westfalen werd in 2020 voor de biologische landbouw gebruikt. Kijkt men naar het gemiddelde van alle Duitse deelstaten, dan werd er in Duitsland op bijna tien procent van het Duitse landbouwareaal biologisch geteeld.

In de landbouwtellingen worden iedere tien jaar belangrijke gegevens van de landbouwbedrijven in Nordrhein-Westfalen en de andere deelstaten verzameld. Op basis van deze resultaten kunnen bestaande structuren weergegeven worden en trends en ontwikkelingen in de landbouw aan worden getoond. De gegevens staan als informatiebron ter beschikking aan de politiek, economie en wetenschap en dienen als besluitbasis. Meer informatie over de landbouwtelling in Nordrhein-Westfalen is hier te vinden. Landelijke resultaten hebben statistici in de vorm van storymaps in het gezamenlijke statistiekportaal gepubliceerd.

Sinds de landbouwtelling 2010 worden alle bedrijven met een areaal van minstens vijf hectare – in plaats van voorheen twee hectare – ondervraagd. Om de vergelijkbaarheid van de resultaten te garanderen, werden de gegevens van de tellingen van voor 2010 opnieuw berekend aan de hand van de nieuwe richtlijnen.

Voor meer informatie:
Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen
Mauerstraße 51
40476 Düsseldorf
+49 0211 944901
poststelle@it.nrw.de 
www.it.nrw  

Publicatiedatum: