Colombiaanse bananentelers werken samen met politie en leger in strijd tegen drugshandel

De Vereniging van Bananentelers van Magdalena, La Guajira en César (Asbama) bedankt de nationale strijdkrachten en de Antidrugsbrigade voor hun inspanningen om de opflakkerende drugshandel in toom te houden en het belangrijkste tuinbouwexportproduct van de Colombiaanse Caraïben te beschermen.

De drugshandel is een plaag die de afgelopen twee jaar grote economische verliezen heeft toegebracht aan de bananensector, vooral omwille van de imagoschade die het Colombiaanse fruit op de internationale markten lijdt.

De inspanningen die de bananensector levert om deze plaag het hoofd te bieden gebeuren altijd in samenwerking met de Antidrugsbrigade en recentelijk ook met de nationale strijdkrachten. Beide korpsen proberen te vermijden dat de drugs de internationale havens bereiken.

"De bij Asbama aangesloten bananentelers en -afzetbedrijven besteden jaarlijks een bedrag van ongeveer € 650.000 aan beveiligingsacties om te voorkomen dat de drugs meereizen met het fruit. We werken ook samen met de Antidrugsbrigade van de politie en met het leger en zo hebben we al enkele belangrijke klappen kunnen toebrengen aan criminele bendes die de drugs in de bananencontainers proberen te verstoppen", zegt José Francisco Zúñiga Cotes, voorzitter van Asbama.

De drugshandel vormt een ernstig risico voor een sector die in het noorden van het land bijna 55.000 directe en indirecte banen genereert. De impact van de drugshandel op de bananensector is zo groot op economische vlak en op veiligheidsgebied dat sommige teelt- en afzetbedrijven in 2020 voor het parket van de procureur-generaal als slachtoffers zijn aangemerkt.

"We doen nogmaals een oproep aan de regering om dit probleem onder ogen te zien en ons te helpen de veiligheidsacties uit te breiden om paal en perk te stellen aan de drugshandel", besluit de voorzitter van Asbama.

Banaan is het belangrijkste product dat via de haven van Santa Marta wordt geëxporteerd en het belangrijkste exportproduct van de departementen Magdalena en La Guajira. De Colombiaanse bananen bereiken belangrijke markten in Europa en Azië, waardoor ze een geliefd doelwit vormen van criminele bendes.

Voor meer informatie:
Asbama
+57 (5) 421 2907 (Colombia)
informacion@asbama.com
www.asbama.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven