Herstel Europese citrusteelt op 10,4% geraamd

In 2020/21 zal de citrusproductie in de EU waarschijnlijk met 10,4%  groeien ten opzichte van het voorgaande seizoen en 11,7 mln ton bedragen. De gunstige weersomstandigheden in de Europese citrusteeltgebieden hebben bijgedragen aan dit herstel. Het grotere lokale aanbod, de sterke vraag naar citrus gedurende de pandemie en de heropening van de horeca zullen de citrusexport van de EU aanjagen, maar nauwelijks effect hebben op de import. 

Spanje is een grote leverancier van citrus aan de EU-markt. Zwitserland, Noorwegen en Servië, gevolgd door Canada, Brazilië en het Midden-Oosten zijn strategische exportmarkten buiten de EU. In 2019/20 hadden de extra tarieven hun weerslag op de citrushandel tussen de VS en de EU. Andere kwesties voortvloeiend uit handelsverdragen en boycots kunnen ook van invloed zijn op de wereldwijde citrushandel. 

De sinaasappeloogst in de EU wordt in 2020/21 geraamd op 6,5 ton. Dit is 5,2% hoger dan het seizoen daarvoor, maar 0,4% lager dan eerder geraamd. De productie van sinaasappelsap in de EU zal naar verwachting met bijna 25% toenemen ten opzichte van vorig seizoen en 89.228 mln ton bedragen. Dit is 1,4% hoger dan geraamd. De raming komt overeen met het verwachte aantal sinaasappelen voor de verwerking in 2020/21. 

In 2020/21 zal de citroenoogst in de EU naar verwachting 11,7% groter zijn dan het voorgaande seizoen en 1,7 mln ton bedragen. Dit is 0,8% boven de raming. De grapefruitoogst in de EU zal 8% groter zijn en wordt op 103.000 ton geraamd. Het afgelopen decennium is het totale areaal dat gewijd is aan de teelt van sinaasappelen en mandarijnen in de EU gekrompen, terwijl de citrusteeltbedrijven hun productiviteit, duurzaamheid en prestaties hebben verbeterd. Het citroenareaal in de EU blijft daarentegen groeien vanwege de sterke vraag op de wereldmarkt. 

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven