Hoe nieuwe technologieën verspilling kunnen voorkomen

Wereldwijd wordt jaarlijks 1,3 mld ton voedsel verspild omdat het weg wordt gegooid of in de waardeketen verloren gaat. Dit komt neer op ongeveer een derde van de totale voedselproductie. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat de meeste voedingsmiddelen aan het begin van de waardeketen worden verspild. Veel AGF, en dan met name fruit, wordt weggegooid om cosmetische redenen, zoals vlekken, een ongewone kleuring, vorm of maat, of vanwege overaanbod. Om dit soort problemen te voorkomen, dienen fruittelers realtime gegevens te verzamelen over maten en aantallen. Deze informatie kan telers helpen om de kwaliteit van hun fruit te optimaliseren. 

Fig.1 toont het financiële potentieel van oplossingen ter voorkoming van voedselverspilling (bron: refed.com)

Voedselverspilling is een probleem van de hele waardeketen
Overheden en beleidsmakers over de hele wereld hebben doelstellingen ontwikkeld om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN maakt onderscheid tussen voedselverspilling die optreedt tussen de oogst en de winkel en voedselverspilling in de winkel en bij de eindconsument. De VN zowel als de EU en VS hebben zich ten doel gesteld om de verspilling van voedsel in beide categorieën fors terug te dringen. 

Gelukkig is er hoop. Gepassioneerde start-ups, zoals Pixofarm, Too Good to Go en 3PLW, zijn goede voorbeelden van de manier waarop digitale middelen en innovatieve ideeën benut kunnen worden om voedselverspilling terug te dringen. Hun ideeën variëren van het 'redden' van voedsel dat anders in de vuilnisbak belandt tot het verwerken van voedsel tot grondstoffen voor bioplastics. 

Voedselverspilling wordt verergerd door de strenge eisen en beleid in agrarische sector 
De agrarische sector staat bekend om de hoge standaarden en eisen die zij stelt aan de producten die bestemd zijn voor eindconsumenten. Dit stelt fruittelers voor uitdagingen, omdat zij genoodzaakt worden om klasse II-producten weg te doen. Wanneer men kijkt naar bijvoorbeeld de appelsector, dan zijn de appelen ofwel te groot, te klein of hebben ze een andere afwijking waardoor ze weggegooid moeten worden. Dan is er ook nog het probleem van beschadigde appelen of hele oogsten die wegrotten in de boomgaarden. Sommige telers moeten hun appeloogst wegdoen tegen dumpprijzen. Alle bovenstaande factoren dragen aanzienlijk bij aan voedselverspilling en maken dat met name de fruitsector veel potentieel biedt voor verbetering binnen de tuinbouwsector. 

De EU is op zoek naar oplossingen en manieren om de 'farm-to-fork'-strategie te faciliteren. De voornaamste focus ligt op het bevorderen van de duurzaamheid en circulaire economie in de Europese voedselsector. 

AI-gebaseerde oplossing helpt appeltelers verliezen terugdringen 
Er zijn meerdere acties die telers kunnen ondernemen om hun fruitkwaliteit te optimaliseren. Het ontbreekt hen echter vaak aan de juiste gegevens die nodig zijn om het fruit te tellen, de bomen te dunnen of een indicatie van de maten te krijgen. Deze informatie is cruciaal om fruit van de best mogelijke kwaliteit te kunnen leveren en te weten wat men aan de retail kan leveren. 

De Oostenrijkse start-up Pixofarm biedt een oplossing waarmee deze gegevens met behulp van slechts een smartphone kunnen worden gemonitord. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie maakt de app van Pixofarm het mogelijk om aan de hand van een foto van de appelbomen of het fruit een telling van de appelen in de boomgaard te maken. Het algoritme geeft vervolgens een prognose van het aantal appelen. De app maakt het ook mogelijk om de maten van de appelen te monitoren en zo het optimale oogstmoment te bepalen. Het voorspellende algoritme geeft een raming van de oogst en maatsortering en dit vergemakkelijkt de verkoop aan winkeliers. 

“Het staat buiten kijf dat voedselverspilling een groot, wereldwijd probleem is. We kunnen niet doorgaan op de manier die we gewend waren. Er moet iets veranderen. Bij Pixofarm proberen we dit probleem bij de bron aan te pakken door de fruitoogst te optimaliseren. Op deze manier hoeft er minder fruit weg te worden gedaan. We voorkomen voedselverspilling nog voor het ontstaat," zegt Farid Edrisian, CEO van Pixofarm. 

Voor meer informatie: 
Rebecca Baranow
Pixofarm GmbH
+43 660 314 26 30
rebecca@pixofarm.com
www.pixofarm.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven