Zuid-Afrikaanse citrusteelt blijft sterk groeien

De Zuid-Afrikaanse citrusteelt, voornamelijk zacht citrus, nieuwe sinaasappelvariƫteiten, citroenen en limes, zal in het seizoen 2020/21 naar verwachting sterk blijven groeien dankzij de toename van het beplante areaal, de verbeterde opbrengsten, het hoge niveau van nieuwe aanplant die volledig in productie komt en het minimale effect van Covid-19 op het aanbod van arbeidskrachten.

Deze stijging zal naar verwachting gedeeltelijk teniet worden gedaan door droogte in sommige teeltgebieden aan de Oostkaap en door hagelschade in sommige teeltgebieden in Mpumalanga. De rechtenvrije export van alle soorten citrus naar de Verenigde Staten in het kader van de African Growth Opportunity Act (AGOA) bereikte in 2020 een piek van 91.402 ton en zal naar verwachting in 2021 een sterke jaarlijkse groei blijven vertonen, aangezien de VS nog steeds als een premiummarkt wordt beschouwd.

Grapefruit
Het met grapefruit beplante areaal zal naar schatting met 5% toenemen tot 8.700 ha in 2020/21, van 8.259 ha in 2019/20, op basis van de reactie van de sector op de toenemende wereldwijde vraag, vooral in Europa, Aziƫ en het Midden-Oosten.

Uit de bovenstaande figuur blijkt dat het aangeplante grapefruitareaal weliswaar is toegenomen sinds het verkoopseizoen 2014/15, maar nog niet de piek heeft bereikt van het aangeplante areaal in het verkoopseizoen 2012/13. Limpopo is de belangrijkste regio voor de teelt van grapefruit met 56% van het totale beplante areaal, gevolgd door Mpumalanga (21%), Kwa-Zulu Natal (11%), Noordelijke Kaap (7%), Oostelijke Kaap (5%) en de Westelijke Kaap (minder dan 1%).

Klik hier om het volledige rapport te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven