Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Jansen Klomp, HZPC

"Telers zullen ondanks de coronacrisis een goede prijs krijgen voor hun geleverde pootaardappelen"

De uitbetalingsprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2020 is uitgekomen op € 30,80 per 100 kilo. Een prijs die iets boven de prognoseprijs van € 30 uitkomt die afgelopen voorjaar is gecommuniceerd. Een resultaat waar HZPC na een bewogen seizoen zeer tevreden mee is, gezien de uitdagingen waarmee de aardappelveredelaar kampt door de coronacrisis.

In tegenstelling tot andere segmenten heeft de coronacrisis weinig invloed op de Europese markt voor consumptie- en pootaardappelen. De pootaardappelen van HZPC doen het hierin goed. In andere segmenten waren en zijn er nog steeds uitdagingen. Zo zijn in bepaalde landen importquota afgegeven waardoor klanten minder konden importeren; een maatregel die landen treffen om de uitstroom van harde valuta te beperken.

De invloed van de coronacrisis is het meest merkbaar in de Europese fritesindustrie. De afzet aan dit segment is veel lager uitgevallen dan HZPC had gepland bij de aanleg van de productie begin 2020. De Europese fritesindustrie heeft voor de komende consumptieoogst 2021 een kleiner areaal gecontracteerd, met als gevolg een lagere aankoop van pootaardappelen in het voorjaar van 2021.

Daar kwam bij dat HZPC sinds het voorjaar van 2021 nóg minder heeft kunnen leveren aan de fritesindustrie dan toen werd verwacht. Martin Jansen Klomp, regional manager Benelux: "Deze afname was een teleurstelling voor iedereen. Daarom zijn we nu ook blij dat we ondanks deze uitdagingen een uitbetalingsprijs van € 30,80 hebben gerealiseerd. De winst van HZPC zal als gevolg van de coronacrisis nihil zijn. Dat telers ondanks de uitdagingen toch een goede prijs krijgen voor hun geleverde pootaardappelen is goed nieuws. Zonder telers is er immers geen HZPC."

Connecting Growers programma 
Om de overdracht van certificaten van niet-actieve naar actieve telers een extra stimulans te geven, biedt HZPC haar telers een zogenoemd Connecting Growers programma. HZPC koopt zelf certificaten aan om die vervolgens te schenken aan haar actieve telers. Het overgrote deel van HZPC’s telers in de Europese Unie, meer dan zeventig procent, neemt al deel aan het programma. HZPC heeft voor oogst 2021 de certificaten ingekocht. Op korte termijn start HZPC met de overheveling van certificaten naar haar telers.

Voor meer informatie:
Gerard Backx
HZPC Holding  
+31 (513) 48 98 88
info@hzpc.com  
www.hzpc.com   

Publicatiedatum: