In 2019/20 at iedere Duitser ongeveer vijf kilogram kleinfruit. Het populairst waren frambozen en blauwe bessen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het federale landbouwvoorlichtingscentrum (BZL).
Rode bessen (foto: BLE)
Of het nu vers uit de hand wordt gegeten, in yoghurt of als jam op brood: zachtfruit is populair. Frambozen en blauwe bessen staan daarbij in Duitsland aan kop, met een jaarlijkse consumptie van circa één kilogram per persoon. Rode bessen staan op de derde plaats met 400 gram; van bramen en kruisbessen at men in Duitsland in het afgelopen samen 200 gram per persoon. De consumptie van duindoornbessen, vlierbessen en ander zachtfruit kwam in totaal uit op circa 2,4 kilogram per hoofd van de bevolking.
Hoofdoogstperiode van juni tot en met augustus
Het Duitse kleinseizoen gaat vanaf half mei van start met frambozen, gevolgd door blauwe bessen, rode bessen en kruisbessen vanaf begin juni, evenals bramen tegen half juni. In juli - en bij blauwe bessen en bramen ook in augustus - is het hoogseizoen voor het zachtfruit en kan men volop zachtfruit eten, inmaken, invriezen of drogen.
Het meeste zachtfruit komt vers op tafel
Circa 60 procent van de zachtfruitoogst belandt vers in de schappen van de supermarkt, op de weekmarkt of bij de directe verkoper. De rest wordt als verwerkings- en industriefruit verwerkt tot conserven, jam of diepvriesfruit.