De oogst van Spaanse meloenen en watermeloenen heeft zich inmiddels verlegd naar de regio Murcia. Met de komst van beter weer in de rest van Europa tekent er zich nu ook een gunstiger scenario af voor beide fruitsoorten, want het eerste deel van het seizoen, toen de meloenen en watermeloenen uit Almería kwamen, werd gekenmerkt door een lage vraag op de exportmarkten en door eveneens lage telersprijzen.
"Het weer in de maand mei en het eerste deel van juni viel niet mee in de meeste Europese landen. Het was er behoorlijk koud en dat stimuleert de consumptie van meloenen en watermeloenen uiteraard niet. Bovendien was een groot deel van de horeca nog dicht op dat moment", vertelt Pedro Navarro, commercieel directeur van het Murciaanse bedrijf Gregal. "Maar nu ons seizoen hier in Murcia van start gaat, heeft ook het mooie weer zijn intrede gedaan in de rest van Europa. Dat is natuurlijk goed voor de consumptie en de prijs van beide fruitsoorten is als gevolg van de goede vraag dan ook aan het stijgen."
Pedro legt uit dat de oogst in de regio Murcia wat vertraging heeft opgelopen als gevolg van het slechte weer tijdens een ongewoon voorjaar; het heeft veel geregend in de Zuid-Spaanse regio en er waren ook talrijke bewolkte dagen. Dat heeft zijn invloed gehad op de bloei en bijgevolg ook op de opbrengstvooruitzichten van de vroegste rassen.
"In ons geval loopt de gele meloen wat achter op schema. We zijn al iets eerder kunnen beginnen met Cantaloupes en Galia’s, maar dat komt omdat we een deel van de Cantaloupes in de kas hebben staan, juist om de markten wat vroeger te kunnen betreden. Vorige week zijn we dan uiteindelijk ook van start gegaan met de gele meloenen. Maar we zullen pas op snelheid komen rond eind deze week of volgende week", zegt hij. "Over het algemeen hebben we zo’n 10 à 12 dagen vertraging en zitten we nu op 50-60% van de hoeveelheden die we normaal rond deze tijd van het jaar beschikbaar hebben."
Ook de andere teeltbedrijven in de regio lopen achter op schema. Qua areaal is er in totaal een lichte afname waar te nemen voor meloen en een lichte toename voor watermeloen. "De pandemie zorgde vorig seizoen voor iets mindere resultaten en ik denk dat de bedrijven dit jaar in het algemeen voorzichtig zijn geweest. Er wordt niet veel geëxperimenteerd en het teeltareaal is min of meer gelijk gebleven", verduidelijkt hij. "Wij hebben evenveel gele meloen aangeplant als vorig jaar, maar ons areaal Cantaloupes en Galia’s hebben we wat naar beneden bijgesteld."
De jaarlijkse opbrengst van Gregal bedraagt zo'n 40 miljoen kilo Galia’s, Cantaloupes, gele en Piel de Sapo meloenen, die bijna allemaal - tussen de 85 en 90% - bestemd zijn voor de export. Het zomerfruit van Gregal gaat naar meer dan 20 landen in Europa. "De prijzen hebben ondertussen een prima niveau bereikt, vooral die van Galia’s en Cantaloupes. Ook voor de gele meloen wordt al iets meer betaald", bevestigt Pedro. "Op dit moment kunnen we met de prijzen voor alle meloenen ons brood verdienen."
"Piel de Sapo wint terrein in Europese supermarkten"
Hoewel de export steeds een voorkeur heeft gehad voor Cantaloupes, Galia’s en gele meloenen, wint de Piel de Sapo, de meest voorkomende meloen in het Spaanse schap, nu ook terrein in de Europese supermarkten. Maar de introductie van de Piel de Sapo meloen in de andere Europese landen is een langzaam proces, zo vertelt de commercieel directeur. "En niet alleen vanwege het feit dat er veel meloensoorten zijn, maar ook omwille van het consumptiepatroon. De meeste meloenen, zoals Cantaloupe of Charentais, worden op veel plaatsen geconsumeerd als een vieruurtje of als bijgerecht, maar de Piel de Sapo is toch voor de volle 100% een dessert. Maar we zien de exportcijfers elk jaar aanzienlijk toenemen."
"Er is nog een andere factor die meespeelt. In Spanje liggen meloenen van 2,5 kg of meer goed in de markt, maar de supermarkten in de rest van Europa vragen kleinere maten, liefst onder de 2 kg. Ons percentage Piel de Sapo meloenen dat geschikt is voor de export is nog eerder laag, maar de vraag vanuit het buitenland neemt toe en we kunnen die momenteel eigenlijk niet invullen met onze productie", benadrukt hij. "Voorheen werden de kleine meloenen die op de percelen achterbleven geëxporteerd, want die waren toch niet geschikt voor de nationale markt, maar nu werken de veredelaars hard aan kleinere Piel de Sapo meloenen zodat die in grotere volumes op de markt zouden kunnen worden gebracht. De vraag is groeiende, dat zie je duidelijk", besluit Pedro Navarro.
Voor meer informatie:
Pedro Navarro
Gregal
Carril Los Pérez, S/N
30700 Torre Pacheco (Murcia) - Spanje
+34 968 58 55 56
comercial@gregal.com
www.gregal.com