Paul Hardman, Citrus Growers' Association

Zuid-Afrikaanse citrussector toont de weg naar de juiste arbeidsverhoudingen

De citrussector en het Citrus Sustainability Forum (CSF) hebben notitie genomen van het Bitter Orange-rapport van de Rosa Luxemburg Foundation en de Khanyisa Educational and Development Trust met betrekking tot arbeidskwesties op bedrijven in de Oost-Kaap.  

"Als sector houden we onszelf aan de hoogste standaarden op het gebied van arbeidsverhoudingen en hanteren we een nultolerantiebeleid voor praktijken die buiten de geldende wetgeving vallen. Dit is met name te danken aan het feit dat de citrussector al geruime tijd nauw samengewerkt met haar partners om de arbeidsomstandigheden op teeltbedrijven te verbeteren," aldus Paul Hardman van Citrus Growers' Association.

De citrussector is een belangrijke werkgever in de Oost-Kaap (evenals in vele andere Zuid-Afrikaanse regio's) en speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van deze regio en het land. Alleen al in Oost-Kaap zijn meer dan 35.000 mensen werkzaam in de citrussector en dat is opvallend in een regio waar meer dan de helft van de inwoners werkloos is. "We nemen onze verantwoordelijkheid als werkgever zeer serieus en zullen er altijd alles aan doen om kwesties op te lossen," zegt Hardman. 

"Bij ingewikkelde problemen is het verstandig om niet te generaliseren op basis van een kleine groep maar om een beeld van de gehele sector in gedachten te houden. 
Vanuit deze optiek vinden we het belangrijk om het volgende op te merken: Sommige organisaties die hun zorgen hebben geuit, waren niet betrokken bij de processen die speciaal in Oost-Kaap werden ontwikkeld om arbeidsgerelateerde kwesties aan te pakken," verduidelijkt Harman.

"Zo is de Sunday's River Collectief een actieve groep waarin alle belanghebbende partijen bijeenkomen en dit heeft bewezen een zeer effectieve manier te zijn om diverse sociale aangelegenheden het hoofd te bieden. Het collectief heeft een aantoonbare gunstige impact op de medewerkers, werkgevers en gemeenschap. Vakbonden en maatschappelijke organisaties nemen er actief aan deel en steunen haar initiatieven, terwijl de schrijvers dit niet hebben gedaan."

"Daarnaast hanteert het Sustainability Initiative of South Africa (SIZA) zelf ook processen die naleving vereisen, maar dit wordt in het rapport niet vermeld. SIZA werd opgericht als onafhankelijke organisatie die geverifieerde informatie over de omstandigheden op bedrijven kan leveren en wordt erkend door zowel NGO's als teeltbedrijven. De organisatie maakt ook gebruik van onafhankelijke auditinstanties."

Bij alle in het rapport genoemde bedrijven worden sinds 2018 audits uitgevoerd, waarbij gebruik werd gemaakt van onafhankelijke auditoren. Hierbij zijn geen grote kwesties aan het licht gekomen. SIZA streeft ernaar eventuele bevindingen aan te pakken voor het auditverslag is afgerond. Drie van de bedrijven zullen binnenkort aan een audit worden onderworpen, waarbij extra aandacht zal worden geschonken aan bepaalde bevindingen uit het rapport en te garanderen dat de bedrijven aan de normen voldoen. 

"Het rapport gaat voorbij aan het overtuigende bewijs dat de arbeidsomstandigheden op deze bedrijven redelijk zijn en steeds verder verbeteren. Werkgevers zijn zich er terdege van bewust dat een 'tevreden' personeelsbestand de sleutel tot een succesvolle onderneming is. De citrussector zal met alle spelers samenwerken om een werkomgeving te creëren die voor alle betrokkenen positief en heilzaam is. Men is van mening dat dit een voorwaarde is voor een stabiele, goed functionerende plattelandsgemeenschap," gaat Hardman verder. 

"Tot slot willen we alle belanghebbenden in de citrus- en retailsector ervan overtuigen dat er geen reden tot zorg is en dat we volgens de strengste arbeidsnormen zullen blijven werken."

Voor meer informatie: 
Paul Hardman
CGA Industry Affairs Manager
+27 31 765 2514
ph@cga.co.za
www.cga.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven