Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dit jaar zullen we ongetwijfeld meer pruimen naar Europa zenden en minder overzee"

Vorige week werden weer de eerste pruimen van het seizoen geplukt in de regio Vega Baja, in de Spaanse provincie Badajoz. Men verwacht er een kleinere oogst door de ongunstige weersomstandigheden tijdens de bloei. Vooral van de rassen Black Splendor en Angeleno wordt er een lagere beschikbaarheid voorzien.

"Momenteel brengen we onze Black Splendor-pruimen op de markt, met zwarte schil en rood vruchtvlees", zegt Maximiliano González van de verkoopafdeling van Frutas Nene.

"De oogst van dit ras zal ongeveer 30% lager uitvallen dan normaal in de provincie. Bij de Angeleno-variëteit kan dat cijfer zelfs oplopen tot 40%. Maar wij zullen dankzij onze jonge aanplanten die nu in volle productie komen deze daling kunnen compenseren. Voor ons zal de oogst niet zo veel verschillen als die van vorig jaar, namelijk ongeveer 4 miljoen kilo", legt hij uit. "Na Black Splendor gaan we verder met Black Amber, Crimson Globe, Black Gold en Fortune."

Doordat de bomen minder fruit dragen, zijn de pruimen groter dit jaar. "En ook de kwaliteit is beter, met een hogere Brix vanaf de eerste geplukte hoeveelheden", vult Maximiliano aan.

Voorlopig liggen de prijzen op een redelijk niveau, aldus de verkoper. "De prijzen zijn heel normaal voor deze tijd van het jaar, maar het valt nog te bezien hoe de markt zich zal gedragen wanneer de middellate rassen in juli worden geoogst. Dan raakt de markt meestal verzadigd, maar dit jaar lijkt het erop dat er minder pruimen zijn in Frankrijk, Italië en Hongarije als gevolg van de vorst. Dat kan voor betere prijzen zorgen dan in voorgaande jaren. Ik denk evenwel niet dat er heel hoge waarden zullen worden behaald, maar ik hoop in ieder geval dat de prijzen op een redelijk niveau blijven."

Deze week zal het bedrijf uit Extremadura de eerste zendingen naar overzeese bestemmingen uitvoeren. Naast de Europese markt exporteert Frutas Nene ook pruimen naar India, Canada, enkele Latijns-Amerikaanse landen en de Verenigde Arabische Emiraten.

"De export naar verre bestemmingen wordt een moeilijk verhaal aangezien de vrachttarieven zijn verdubbeld en de koers van de dollar te veel is gedaald. Hoewel wij zelf geen fruit naar Brazilië exporteren, is het feit dat deze markt voor de Spaanse pruimen weer open is heel positief. Zo raken de markten minder gauw verzadigd. Op Colombia rekenen we niet al te veel dit jaar, want de sociaal-politieke conflicten zorgen er voor onzekerheid en een verlamming van de handel. We hebben nog maar weinig orders binnengekregen uit dat land. We zullen ons dus ongetwijfeld moeten focussen op Europa dit jaar", zegt Maximiliano González.

Frutas Nene is onlangs ook begonnen met het op de markt brengen van Estruzca-peren en over twee weken hebben ze ook het ras Ercolina ter beschikking. Peren, en vooral de Ercolina’s, hebben de voorbije seizoenen kunnen rekenen op een mooie marktvraag. "Nog niet zo lang geleden moesten vele percelen gerooid worden door het overaanbod, maar nu lijkt de markt zich weer te herstellen. We hopen ook dit jaar op een prima vraag", besluit hij.

Voor meer informatie:
Maximiliano González
Frutas Nene
Ctra. de Guadiana, s/n Km. 0,5
06185 Valdelacalzada (Badajoz) - Spanje
+34 630 35 08 26 
info@frutasnene.com
www.frutasnene.com

Publicatiedatum: