Seizoensarbeiders krijgen nu €23/uur in Engeland

Seizoensarbeiders in de Britse AGF-sector hebben hun salaris zien stijgen tot bijna € 23/uur, dankzij een chronisch tekort aan arbeidskrachten als gevolg van Brexit en Covid-19. Beide gebeurtenissen worden ervan beschuldigd duizenden immigranten te hebben afgeschrikt om het werk te komen doen. Britse ingezetenen zelf solliciteren er meestal niet naar. Dit betekent dat er zo'n 500.000 arbeiders nodig zijn om posities in de voedingsvoorzieningsketen in te nemen, van plukkers en verpakkers tot bewerkers en chauffeurs.

Simon Naylor van Naylor Farms in Lincolnshire: "Om mensen te houden hebben we de lonen met 60% verhoogd tot bijna €23/uur voor pakstationpersoneel en vanaf deze week moeten we ze betalen om op een doordeweekse dag voor € 23 en in het weekend voor € 34 op te komen dagen. Dit is een onhoudbare situatie."

Het familiebedrijf is de grootste teler van kool in het Verenigd Koninkrijk en bestaat al 112 jaar, met een gemiddelde omzet van meer dan € 30 mln/jaar.

En hoewel de regering een speciaal visumprogramma heeft opgezet om extra landarbeiders uit de EU en Oekraïne toe te laten, is dat volgens Naylor niet genoeg. Volgens hem zal de regeling niet werken, omdat die werknemers moeten worden aangeworven op basis van het feit dat ze geschoold zijn en minimaal € 29.000 zullen verdienen.

Volgens metro.co.uk wordt de situatie door de Federation of Wholesale Distributors (FWD) zo alarmerend geacht dat zij de regering heeft voorgesteld het leger stand-by te houden om te helpen levensmiddelen te leveren.

Twitteraars hebben al geklaagd over lege schappen in hun supermarkten. "Het tekort is er al", zei een gebruiker. "Het is eng, Brexit is de schuldige". Anderen steunden de loonsverhogingen en suggereerden dat er meer geld moet worden geboden om meer werknemers aan te trekken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven