Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De markt roept luid en duidelijk om rPET-punnets"

Gerecycled polyethyleentereftalaat, gewoonlijk rPET genoemd, is traditioneel gericht op toepassingen zoals drankflessen, maar de Zuid-Afrikaanse verpakkingsfabrikant Mpact Versapak heeft nu ook punnets voor AGF in het vizier.

De thermogevormde punnet van Mpact Versapak is de eerste voor levensmiddelen goedgekeurde punnet in Zuid-Afrika, die is gemaakt van 100% post-consumer PET, grotendeels afkomstig van PET-drankflessen. Vanwege het gebruik ervan voor de export van fruit voldoet het aan de voedselveiligheids- en verpakkingsnormen van de Europese Unie en BRC.

"Toen we terugkwamen van een bezoek aan Engeland in 2019, was het duidelijk dat de markt niet alleen vroeg om een 100% rPET-punnet, maar dat de verpakkingsoplossing ook gemaakt moest zijn van 100% gerecycled post-consumer afval", zegt Dawie Maritz, nationaal verkoopmanager agrofood verpakkingsoplossingen bij Mpact Versapak. Deze innovatie heeft hen onlangs een prijs opgeleverd in de Circularity Award van PETCO, een Zuid-Afrikaanse organisatie die tot doel heeft de recycling van post-consumer PET te bevorderen.

Nieuwe afvalbeheerwet stimuleert vraag naar rPET
"Mpact gelooft in het concept circulaire economie en de essentie van het gebruik van gerecycled post-consumer afval is om te vermijden dat het op de stortplaats belandt en om het een tweede leven te geven als waardevolle hulpbron, wat daarenboven ook nog eens banen creëert."

De gerecyclede druivenpunnet van Versapak is structureel identiek aan de verpakking gemaakt van nieuw plastic (foto's aangeleverd door Mpact).

“Momenteel is PET, voor zover wij weten, het enige polymeer dat uit het afval kan worden gehaald en verwerkt tot voedselveilige verpakkingen. Het is vrij eenvoudig om er verpakkingen van te maken voor voedseltoepassingen, in tegenstelling tot sommige andere plasticsoorten, aangezien de technologie beschikbaar is in Zuid-Afrika”, gaat Dawie Maritz verder.

De rPET die de verpakkingsfabrikant gebruikt is afkomstig van een Zuid-Afrikaanse bron die voldoet aan de normen van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit en de structuur van de rPET-druivenpunnet is gelijk aan die van de PET-punnet van Mpact.

"We exporteren indirect naar een aantal landen die dezelfde doelstellingen op het gebied van circulaire economie nastreven als wij", zegt hij. "Er is veel vraag naar rPET en we denken daarom ook dat de vraag naar onze rPET-punnet de vraag naar de PET-verpakkingsoplossing zal overtreffen."

Scherp geprijsd
De productiekosten van rPET-punnets worden beïnvloed door de vraag en het aanbod van rPET, die de neiging heeft te schommelen. "Gerecyclede oplossingen verminderen de afhankelijkheid van nieuw materiaal en zorgen voor investeringen in de inzamelings-, sorteer- en recyclingindustrie", legt Dawie uit. "Momenteel zijn rPET-punnets scherp geprijsd in vergelijking met nieuw materiaal."

Het bedrijf merkt op dat er een toename is in de vraag naar rPET-producten als gevolg van de implementatie van artikel 18 van de nieuwe Wet op het Afvalbeheer, die van kracht is sinds 5 mei 2021. Deze regelgeving heeft betrekking op de uitgebreide producenten-verantwoordelijkheid (EPR) voor een aantal industrieën en producten, waaronder ook de papier- en kunststofverpakkingsindustrie.

Voor meer informatie:
Mpact
+27 21 877 5500 
versapaksales@mpact.co.za
www//mpactversapak.co.za

Publicatiedatum: