Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezonde en recyclebare huishoudfolie wint terrein op pvc

Franse supermarktketens zijn overeengekomen alle pvc en polystyreen te verwijderen met ingang van januari 2022 en in Zuid-Afrika heeft Woolworths zich ertoe verbonden pvc uit zijn winkels te verwijderen.

Terwijl de wereld zich afkeert van niet-recyclebare pvc-kleeffolie, heeft een Zuid-Afrikaans bedrijf Superthene ontwikkeld, een huishoudfolie die meer rekt dan pvc, minder plastic nodig heeft bij de productie (omdat ze 40% minder dicht is) en bijgevolg een CO2-voetafdruk heeft die veel lichter is dan die van pvc.

Steenfruit verpakt met Superthene huishoudfolie (foto's geleverd door Superthene)

Sanwyn Enterprises ontwikkelde zijn eerste polyethyleen huishoudfolie in 1987 en verwierf uiteindelijk 60% van het marktaandeel in de retail voor huishoudelijk gebruik. Door voortdurende ontwikkeling hebben ze een oplossing gevonden voor de traditionele nadelen van polyethyleen huishoudfolie: deze is wazig, gevoelig voor beslaan, niet zo kleverig als pvc en vaak niet compatibel met wikkelmachines.

Roy Keytel, directeur van Superthene: "Superthene werd in 2004 geïntroduceerd om deze nieuwe marktkansen aan te pakken. De folie heeft een totaal andere samenstelling en eigenschappen dan de huishoudfolie die voor huishoudelijk gebruik wordt verkocht. De pvc-producenten en hun vertegenwoordigende organisaties blijven de markten vertellen dat PE nooit volledig zal werken op hun traditionele markten. Wij zijn het daar niet mee eens en hebben hun ongelijk bewezen.

"We krijgen nu steeds meer voet aan de grond in onze doelmarkten dankzij de wereldwijde milieupacten die de verschillende grootwinkelbedrijven ondertekenen. Die propageren allemaal een gesloten kringloopsysteem voor verpakkingen waarbij alles 100% recyclebaar moet zijn."

Superthene wordt vervaardigd in een door het British Retail Consortium erkende fabriek in Kaapstad van 100% nieuw polyethyleen polymeer en is 100% recyclebaar in alle huidige PE-recyclingstromen, terwijl momenteel nergens ter wereld 1 kg pvc-kleeffolie wordt gerecycled vanwege de hoge concentratie plastificeermiddel, waarvan Superthene er geen heeft.

Grotere perforatieweerstand en stevigheid
"Polyethyleen heeft, door de aard van het polymeer, een veel grotere treksterkte dan pvc. Het heeft daarom een grotere stevigheid en een grotere perforatieweerstand, waardoor het gebruik van kleinere rollen en lagere diktes mogelijk is, wat het economischer maakt."

Superthene Air, luchtdoorlatende vershoudfolie

Voor de toepassingen van Superthene in de verssector werd een microperforatiesysteem ontwikkeld om te helpen met de waterdampeigenschappen, Superthene Air genaamd.

Deze folie wordt met een hete naald geperforeerd en wordt gebruikt door Zuid-Afrikaanse fruittelers, waarvan een deel voor de export wordt gebruikt omdat het zo luchtdoorlatend is.

"We bekeren verpakkers van versproducten en vlees in hoog tempo"
In Zuid-Afrika wordt Superthene al acht jaar door ShopriteCheckers gebruikt in de meeste van hun serviceafdelingen in de winkels. Het bedrijf werkt ook hard om Woolworths deadline van pvc-vrije winkels tegen volgend jaar te realiseren. "We zijn druk bezig geweest met hun verpakkers van vers fruit en verse producten en hebben veel van hen overgehaald en gaan daar in hoog tempo mee door."

Superthene heeft tot nu toe hun twee grootste pluimveeleveranciers binnengehaald en is druk bezig met de rest van de leveranciers. "Terwijl ik dit schrijf, zijn we bezig met het uitrollen van hun belangrijkste verpakkers van rood vlees", voegt Roy eraan toe, na uitvoerige houdbaarheids- en transportproeven.

Broodjes links na 30 dagen verpakt met gewone Superthene bij kamertemperatuur, rechts Superthene Plus, hun antimicrobiële folie

"We ervaren absoluut betere houdbaarheidseigenschappen ten opzichte van pvc en de kwaliteit van het product aan het einde van de vereiste houdbaarheidstermijn blijkt verser te zijn."

Franse belangstelling voor Superthene
Vanuit het oogpunt van bevriezing presteert Superthene volgens hem beter dan pvc. "Polyethyleen heeft een glasovergangstemperatuur van ongeveer -120°C tegenover pvc van ongeveer -20°C. Dit betekent dat Superthene-folies van een lagere micron kunnen worden gebruikt met het vertrouwen dat er geen barsten in de folie zullen optreden en dat er geen vriesbrand zal ontstaan."

De Zuid-Afrikaanse technologie is ook verder weg opgemerkt. "We zijn zeer recent benaderd door een grote verpakkingsleverancier in Frankrijk, die momenteel bezig is met proeven met Superthene. Dit is een zeer opwindende kans voor Superthene."

Voor meer informatie:
Superthene
+27 21 205 0788
info@superthene.com
superthenefilms.com

Publicatiedatum: