Australië en het Verenigd Koninkrijk kondigen handelsovereenkomst aan

Op dinsdag 15 juni 2021 hebben Australië en het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsovereenkomst aangekondigd. De overeenkomst past in het kader van het smeden van nieuwe economische betrekkingen door het Verenigd Koninkrijk, na zijn vertrek uit de Europese Unie.

De belangrijkste elementen van de overeenkomst werden maandagavond door de Britse premier Boris Johnson en de Australische premier Scott Morrison overeengekomen tijdens een bijeenkomst in Downing Street. Het principeakkoord zal in de komende dagen worden bekendgemaakt.

Het akkoord is het eerste grote bilaterale vrijhandelsakkoord dat het VK heeft gesloten sinds het in januari 2020 uit de Europese Unie stapte. Groot-Brittannië heeft ook overeenkomsten gesloten met Japan en Noorwegen, maar die waren gebaseerd op bestaande overeenkomsten waarover door de Europese Unie was onderhandeld.

Het vermogen van het Verenigd Koninkrijk om over zijn eigen handelsbeleid te onderhandelen is door de regering naar voren gebracht als een belangrijk voordeel van de Brexit. Ambtenaren gaan door met de Australië-overeenkomst ondanks verzet van Britse boeren, telers en anderen, die bang zijn dat de overeenkomst goedkope importen mogelijk maakt en een gevaarlijk precedent schept.

Bron: edition.cnn.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven