Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moeilijk sperziebonenjaar nu nog gecompliceerder door crisis Marokko-Spanje

De recente spanningen op regeringsniveau tussen Marokko en Spanje maken het er niet makkelijker op voor de importeurs en exporteurs van groenten en fruit in beide landen. En het jaar was al zo gecompliceerd door tegenvallende weersomstandigheden, meerdere golven van coronabesmettingen en daaropvolgende beperkende maatregelen en de stijging van de productie- en transportkosten.

Er was heel wat veerkracht nodig om als handelsbedrijf te kunnen overleven in een dergelijke context. Een van die bedrijven is het Spaanse Agroatlas. Nature Growers, de Marokkaanse dochteronderneming van het Spaanse bedrijf, teelt sperziebonen in Agadir en Kentira die het jaarrond afzet op de Europese markt. “De sperziebonenteelt is niet van een leien dakje verlopen dit jaar. Zo waren er de slechte weersomstandigheden tussen januari en maart, net als in Spanje. Daarenboven zijn de kosten van plastic en karton omhooggeschoten. De prijs van plastic is met 80% gestegen en voor een bedrijf dat plastic kassen heeft en wekelijks meer dan anderhalf miljoen zakjes bonen maakt, betekent dit een aanzienlijke stijging van de kosten”, vertelt Richi Menoyo, commercieel directeur van het bedrijf.

"Ons teeltareaal in Marokko bedraagt zo’n 600 hectare en dit jaar zullen we ongeveer 15 miljoen kilo sperziebonen oogsten", vertelt Richi. "Tellen we daar de rest van de groenten bij die we in het land telen, waaronder paprika's en sinds kort ook pepers, dan komen we uit op een totale opbrengst van 19 miljoen kilo."

Bedrijfsactiviteiten van dergelijke omvang zorgen natuurlijk voor veel werkgelegenheid in de teeltgebieden. Agroatlas neemt dan ook graag het maatschappelijke engagement op om in de regio bij te dragen aan het creëren van welvaart en het bevorderen van gelijkheid. “We hebben gemiddeld 2.500 mensen aan het werk in onze teelt- en verwerkingsfaciliteiten en dat cijfer loopt nog op tot de 3.000 tijdens de piekmomenten in het seizoen. Daarnaast spelen vrouwen een zeer belangrijke rol in Agroatlas. Over alle niveaus heen, van het werk in de kas tot het management, bestaat 80% van ons personeel uit vrouwen”, benadrukt de commercieel directeur.

Eerste Mexicaanse vliegmango's arriveren in Europa
Agroatlas heeft niet alleen productieactiviteiten in Marokko. Het bedrijf zet sterk in op subtropisch fruit en heeft een ambitieus project lopen in Mexico voor de teelt van mango's en avocado's. De eerste mango's van het seizoen hebben zojuist de Europese markt bereikt.

"Gisteren zijn onze eerste vliegmango's in Nederland aangekomen. Volgende week beginnen we ook mango’s op de boot te laden. Ze komen overigens op een ideaal moment op de markt, omdat er net nu een aanvoertekort is. We zijn alvast heel goed gestart”, zegt Richi Menoyo. "Mexicaans fruit gaat traditioneel meer naar de Verenigde Staten en dus is het niet zo bekend op de Europese markt, maar ik ben er zeker van dat het hier goede reacties zal krijgen. De mango’s hebben een zeer mooie kleur, goede smaak, optimale Brix en zijn van uitstekende kwaliteit.”

"We gaan ons de hele zomer focussen op vlieg- en bootmango's voor onze klanten in Spanje en de rest van Europa. In september gaan we dan van start met avocado. Daar kijken we echt al naar uit. We hebben dit jaar grote hoeveelheden afgesproken met onze klanten. We zullen maar liefst 5 keer meer mango’s en avocado’s importeren dan vorig jaar. Onze teelt en afzet van dit Mexicaanse fruit zal afklokken op zo’n 5 à 6 miljoen kilo.”

Spanje en Marokko
De huidige diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje speelt zich af op politiek vlak, maar de spanningen tussen beide regeringen hebben ook een impact op de handelsrelaties tussen beide landen en dus op economische sectoren die niets te maken hebben met de oorsprong van het conflict, namelijk de Westelijke Sahara, een betwist gebied.

“De huidige situatie bezorgt de bedrijven die in beide landen actief zijn veel kopzorgen. Het is voor ons helemaal niet makkelijk momenteel, maar ik ben er zeker van dat de situatie weer zal opklaren. Het is niet de eerste keer dat de toestand vertroebelt en het zal ook niet de laatste keer zijn dat een conflict de kop opsteekt. Als iedereen maar voor ogen houdt dat de historische broederschap en het wederzijdse respect dat altijd tussen de twee landen heeft bestaan boven elk politiek geschil staan”, zegt Richi Menoyo.

“We zijn trouwens verplicht weer naar elkaar toe te groeien, want Spanje maakt deel uit van de EU en Marokko is een voorkeurspartner van Europa, niet alleen op economisch gebied, maar ook op sociaal vlak. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat Spanje sinds enkele jaren de belangrijkste leverancier én de belangrijkste klant van Marokko is. Marokko is ook onze grootste handelspartner in Afrika, en dat is voldoende reden om elk geschil of politiek probleem zo gauw mogelijk uit te klaren. Spanje is een economische motor voor Marokko en vice versa. Het verbreken van de betrekkingen tussen de twee landen zou zijn als onszelf in de voet schieten.”

“De mensen in Marokko willen gewoon in vrede leven, een beter bestaan opbouwen en welvaart creëren. Laten we ons beter concentreren op het coronavirus, dat is onze gemeenschappelijke vijand. Per slot van rekening zijn we buren en zijn er uiteindelijk meer zaken die ons verenigen dan zaken die ons scheiden”, besluit Richi.

Voor meer informatie:
Richi Menoyo
Agroatlas
Paseo Pedro Ponce 4, 1ºC
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950573986
richimenoyo@agroatlas.es
www.agroatlas.es 

Publicatiedatum: