Het Italiaanse Larbat is ontstaan in 2014 als resultaat van de samensmelting van verschillende decennia ervaring van de mensen die werkzaam waren in de tuinbouwsector. Het werd opgericht als een meer experimentele en vernieuwende tak van een reeds historisch familiebedrijf, De Santis Massimiliano, gespecialiseerd in de teelt van klein fruit.
De productie van Larbat strekt zich uit op een areaal van één hectare, voor de bovengrondse teelt van Duke-blauwe bessen en Vivara-aardbeien. Een oppervlakte van 0,38 hectare is bestemd voor de teelt van Arguta Nergi-kiwi's. Daarnaast worden er ook Duke-blauwe bessen in de vollegrond geteeld op een oppervlakte van 5,7 hectare.
Blauwe bessen in substraat (Foto verstrekt door Larbat)
“Onze bedrijfsfilosofie stelt begrippen voorop die vaak misbruikt worden, maar die in onze realiteit een concrete toepassing vinden. Het gaat om duurzaamheid, kwaliteit en zuiver voedsel. In 2021 bedroeg de bovengrondse teelt van blauwe bessen ongeveer 4 ton, met nog jonge planten, en 50 ton in de vollegrond, als gevolg van de vorst. In een normale situatie, met volwassen planten, hebben we ongeveer 10 ton blauwe bessen uit de substraten en 75 ton uit de vollegrond”, zegt Massimiliano De Santis, eigenaar van het bedrijf.
“Wij exporteren naar Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland en de bestellingen kunnen tussen 15 juni en 15 juli worden geplaatst. Consumptietrends zijn voor ons moeilijk te interpreteren. Wij hebben echter een constante en lichte stijging van de binnenlandse vraag vastgesteld.”
Blauwe bessen in substraat (Foto verstrekt door Larbat)
Wat het klimaat betreft, is een probleem van de laatste jaren de overvloedige regenval tijdens de bloei- en oogstperiode, die heeft geleid tot problemen met de bestuiving en het mogelijke risico van rot en schimmel. Dit probleem is reeds afgewend door middel van specifieke teelttechnieken. Bovendien dreigt de geleidelijke stijging van de temperatuur in de zomer de planten steeds meer onder druk te zetten en de stabiliteit en de continuïteit van de teelt in gevaar te brengen.
De Aziatische fruitvlieg is daarentegen een probleem dat in de loop der jaren gedeeltelijk onder controle is gebracht, dankzij de ontwikkeling van specifieke producten en kweek- en reinigingstechnieken die snel zijn toegepast. “Wij zien deze vliegjes pas als de oogst al bijna voltooid is”, zegt De Santis.
Blauwe bessen in substraat (Foto verstrekt door Larbat)
Verpakking van blauwe bessen
De belangrijkste verpakking is het plastic bakje in verschillende formaten, meestal tussen 125 en 150 gram. “Soms worden de vruchten rechtstreeks in de kartonnen doos verpakt, waarna de klant ze zelfstandig moet verpakken”, aldus De Santis.
De onderneming gaat resoluut de richting uit van plasticvrij, althans wat de directe afzet betreft, met de creatie van een eco-duurzame productlijn. “In de detailhandel is dit een sentiment dat helaas nog niet wordt opgepikt, ook vanwege de bureaucratische aspecten, zoals erkenningen, certificeringen en hygiënevoorschriften op Europees niveau, en vanwege de veel hogere kosten.”
Blauwe bessen in substraat (Foto verstrekt door Larbat)
Concurrenten
De landen waaruit Larbat de grootste concurrentie ondervindt zijn Spanje en Polen, omdat deze landen min of meer gelijktijdig actief op de markten aanwezig zijn.
“Spanje loopt op ons vooruit, vaak met grote batches van mindere kwaliteit dan de Italiaanse, maar met een zeer concurrerende prijs. Polen daarentegen biedt een gewas van vergelijkbare kwaliteit als het onze, maar met prijzen die in ieder geval beduidend lager zijn. Dit is het resultaat van een intern beleid dat de productiekosten in bedwang houdt, zowel wat de arbeidskosten als wat het gewone bedrijfsbeheer betreft. Het probleem ontstaat wanneer het tijdvenster wordt verkleind en er sprake is van een overlappende productie.”
Pioniers in de provincie Cuneo
“Wij zijn erg trots en dit wordt nog eens versterkt door de datum van realisatie van de bovengrondse aanplant, die 0,3 hectare telde in 2017 en 0,8 hectare in 2018. Wij behoorden tot de eersten, in de provincie Cuneo en in Piemonte, die blauwe bessen in substraat gingen telen. Wij zijn een model en referentiepunt geweest voor andere realiteiten die in de daaropvolgende jaren zijn ontstaan.”
“Wij hebben de moeilijkheden in verband met de nieuwheid van de teelttechniek en de zeer geringe kennis ervan met elan het hoofd geboden, met de kracht van een technische samenwerking van uitstekend niveau. Reeds vanaf het begin zijn er talrijke verbeteringen aangebracht. Bijvoorbeeld wat betreft de keuze van het substraat, de identificatie van de kwekerij vanwaar de planten afkomstig zijn en de technieken en recepten voor de bemesting.”
Blauwe bessen in substraat (Foto verstrekt door Larbat)
De voordelen van telen op substraat
Tot nu toe zijn de voordelen volgens De Santis legio geweest. “In de eerste plaats voor de gezondheidstoestand van de plant en de relatieve productie van de vrucht. In de tweede plaats voor het welzijn van de plant zelf. Doordat de plant niet in contact komt met de grond en de hoeveelheid grond waarin hij verblijft beperkt is, komen veel ziekteverwekkers niet voor en zijn er weinig of geen problemen aangaande de houdbaarheid van de vruchten. Dit wordt gecombineerd met de snelheid waarmee de plantages in productie komen.”
Arbeid en Brexit: bedreigingen en oplossingen
De problemen die inherent zijn aan arbeid bestaan onder andere uit directe en indirecte kosten, bureaucratische complicaties en slechte beschikbaarheid. “De blauwe bessenoogst vindt plaats in een korte periode, variërend van 2 tot 4 weken, en geeft daarom geen continuïteit van werkgelegenheid aan seizoenarbeiders. Zij geven er op hun beurt de voorkeur aan elders aan de slag te gaan. De voortdurende verbeteringen die aan onze twee bedrijven zijn aangebracht en de investeringen die in de loop van de tijd zijn gedaan, hebben ons in staat gesteld de tijden en de kosten te optimaliseren en te verminderen. In de eerste plaats de logistieke kosten, die hoofdzakelijk uit transportkosten bestaan, aangezien wij hoofdzakelijk naar het buitenland exporteren.”
“De Brexit zijn wij nog steeds als een vijand. Ongetwijfeld zal dit moeilijkheden opleveren in verband met de inklaring van goederen. En blauwe bessen zijn bederfelijke waar.”
Blauwe bessen in substraat (Foto verstrekt door Larbat)
Doelstellingen voor de toekomst
Een van de belangrijkste doelstellingen voor de toekomst is dat Larbat de certificeringen die het al heeft voor de blauwe bessen in de vollegrond (GlobalGAP, Grasp, Albert Heijn en Tesco Nurture) ook wil verkrijgen voor de aardbeien en de blauwe bessen in substraat. In het laatste geval wil Larbat ook de toevoeging van de certificering Zero Residue. “Samen ontwikkelen we een lijn van verwerkte producten, zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse markt, die een zeer strikte filosofie volgt op het gebied van zelfproductie voor ketenbeheersing, kwaliteit, authenticiteit en duurzaamheid.”
Voor meer informatie:
Massimiliano De Santis
Azienda agricola Larbat / Az. Agr. De Santis Massimiliano
Via Tetti Sagrin, 10
12020 Tarantasca (CN)
+39 338 9411849
www.larbat.com