Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luik Natie vindt oplossing bij Aucxis RFID Solutions

“Met de RFID-oplossing Atlas kunnen we de logistieke flow in ons vrieshuis monitoren”

Tholen – In januari nam Luik Natie een nieuw vrieshuis, met plaats voor 22.000 europallets, in gebruik. Om de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken, ging het bedrijf de hoogte in en werden er rekken van 16 meter hoog geplaatst. Voor de automatisering van het vrieshuis heeft Luik Natie de knowhow van Aucxis RFID Solutions ingeroepen. “De kennis die het bedrijf in huis heeft, zowel qua technologie als kennis van ons product, de fresh-freeze business, heeft ons overtuigd om met deze partij in zee te gaan”, legt Johan Cailliez, CFO bij Luik Natie, uit.

De eis van Luik Natie was dat ze ten alle tijden willen weten waar welke producten van welke klanten zich bevinden. “Om op deze eis een antwoord te vinden gingen we opzoek naar een automatische oplossing voor identificatie en lokalisatie van pallets in de diepvriesopslag. Een uitdaging, aangezien de rekken 16 meter hoog zijn en de oplossing ook hoogtemetingen aan moet kunnen. Daarnaast moet de oplossing kunnen werken in een coldstore. Niet alle hardware werkt optimaal in een vrieshuis waar de temperatuur ongeveer -20 graden is”, vertelt Lauran D’hanis van Aucxis RFID Solutions.

Atlas Item Identification & Tracking
Aucxis RFID Solutions bood de oplossing met het Atlas Item Identification & Tracking-systeem. “Tijdens een voorafgaande Proof of Concept bewezen we dat de Atlas Item Identification & Tracking- oplossing een accuraat en up-to-date overzicht van de interne logistieke bewegingen biedt”, legt Lauran uit. “Dankzij de automatische locatie- en ladingcontrole wordt elke stap van iedere pallet gemonitord doorheen de logistieke flow in de cold store. Hierdoor worden manuele acties zoals registraties, scanning en gegevensverwerking overbodig.”

Tijdswinst
“Ook levert de oplossing real time informatie over de locatie in de coldstore, waardoor de reachtrucks geen overbodig meters meer afleggen. Deze manier van werken realiseert een enorme tijdswinst bij de verwerking van de producten. Tevens integreert het systeem naadloos met die van de klant”, zegt Lauran.

Luik Natie gaat het binnenkort mogelijk maken dat klanten real time hun voorraad kunnen inzien. Dit wil het bedrijf in de toekomst verder uitwerken zodat klanten straks zelf kunnen aangeven welke referentie ze willen ophalen. “Indien ook de klanten van Luik Natie RFID zouden implementeren, kan éénzelfde lading (tag) doorheen de keten gevolgd worden en de kosten van tags verdeeld worden over de verschillende partijen.”

Unieke toepassing
Het RFID-systeem Atlas is sinds februari volledig operationeel bij Luik Natie en werkt volgens Johan heel stabiel. “Mede dankzij het stabiele wifi-netwerk van onze netwerk integrator Netflow. De vorkliftchauffeur kan de pallets meteen identificeren vanuit de vorklift en hoeft niet langer uit te stappen om registraties uit te voeren. Hoewel het lokaliseren van assets met RFID al vaker gebeurde in de logistieke sector, kunnen we met de Atlas-oplossing ook de lading van de pallets identificeren, wat een unieke toepassing is. Door de pallets uit te rusten met RFID wordt onze flow dynamisch gemonitord en zijn er ongelimiteerde mogelijkheden in vergelijking met klassieke barcodes.”

“We zijn zeer tevreden met de oplossing. Enkel het correcte positioneren van de RF-readers op de vorkliften bleek een beetje een zoektocht waar nog aandacht aan besteed moet worden. Het gezichtsveld van een vorklift chauffeur is al beperkt, om daar nog een RF-lezer bij te installeren was een beetje een puzzel. Toekomst gericht zal dit probleem vervallen als je met AGV’s (automated guided vehicles) zult gaan werken”, besluit Johan.

Voor meer informatie:
Aucxis RFID Solutions
Zavelstraat 40
9190 Stekene, België
+32 (0)3 790 17 17
info@aucxis.com     
www.aucxis.com     

Luik Natie
Kruipin haven 1145 
9130 Kallo – België
+32 3 561 63 14
info@luiknatie.be 
www.luiknatie.be