Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lage kersenprijs dwingt Italiaanse telers alternatieven te zoeken

Er zijn slechte jaren geweest voor Apulische kersen, maar dit jaar is uitzonderlijk slecht. Vanaf het begin, met de vroege Bigarreau en Giorgia kersen, waren de prijzen laag. Men hoopte dat de prijzen en de vraag weer zouden stijgen. Dit is tot dusver niet het geval geweest. Gianluca Giorgio, een jonge tuinbouwer van 36 jaar, werkzaam in de provincie Bari, vertelt hierover. Naast kersen teelt hij abrikozen, perziken en pruimen, voornamelijk in Acquaviva delle Fonti.

Gianluca Giorgio van Azienda Agricola San Martino (foto versterkt door teler).

“Kersen zijn onze belangrijkste bron van inkomsten, maar dit jaar kunnen we zelfs voor de Ferrovia, de topkersen in ons gebied, geen fatsoenlijke prijs krijgen. Kleinere kalibers worden door de handelaars niet eens in aanmerking genomen. Momenteel is het een verloren strijd en niet rendabel om de kersen naar de verwerkende industrie te sturen.”

(Foto's verstrekt door Gianluca Giorgio)

Volgens Giorgio is dit een onverklaarbare situatie, zelfs als rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van buitenlandse kersen op de markten en met het feit dat de prijzen in Noord-Italië op dit moment beter lijken te zijn.

“Ik geloof dat dit het begin is van een nieuw tijdperk. De kleine telers zitten onder de plak van een dozijn grote handelaars, die alle aan- en verkopen doen. Er is een gebrek aan eenheid en het zou nuttig zijn een netwerk te creëren tussen de kleine telers in de streek. De huidige situatie maakt dat er meer wordt gespeculeerd, ten nadele van ons. De kers is een vrucht die als zij rijp is, geplukt moet worden en zo snel mogelijk moet worden afgezet. Er zijn individuele protesten geweest, en dat mag ook, maar ze volstaan niet om de situatie te keren. Wij moeten ons allemaal mobiliseren en in actie komen, dan maken we misschien een kans.”

(Foto verstrekt door Gianluca Giorgio)

Een passende prijs voor de Ferrovia-kers zou € 2,00 per kilo zijn. Op dit moment verdienen de kleine telers in Apulië nauwelijks de helft daarvan. “Bovendien wordt de Ferrovia dit jaar vroeger geoogst en niet pas vanaf 10 juni zoals in de vorige jaren. We kunnen niet het risico lopen dat de kersen aan de bomen blijven hangen, zoals is gebeurd met sommige partijen van het vroege Giorgia ras.”

Alternatieve handelskanalen
Hoewel het om een nichemarkt gaat, heeft het tuinbouwbedrijf San Martino dan ook gemeend de rechtstreekse verkoop via e-commerce op zijn website of via verkoopkanalen zoals Foodmò Milano niet te moeten onderschatten. Ook zijn er samenwerkingsverbanden aangegaan met particuliere agrobedrijven en met Sarni Ristorazione, voor de distributie van haar kersen langs snelwegen.

(Foto's verstrekt door Gianluca Giorgia) 

“Dit jaar zijn er veel kersen en we moeten proberen deze af te zetten. Op deze alternatieve kanalen slagen wij erin een brede waaier van prijzen te hanteren, maar tegelijkertijd zijn wij ons ervan bewust dat wij niet al onze gewassen op deze manier aan de man kunnen brengen”, besluit Giorgio.

De onderneming verpakt haar kersen hoofdzakelijk in kartonnen dozen van 5 kg. Voor de online verkoop wordt de voorkeur gegeven aan trays van 500 gram.

(Foto's verstrekt oor Gianluca Giorgio)

Het einde van de kersenteelt, eind juni, valt samen met het begin van de oogst van zure amarena kersen, die in de Italiaanse keuken zeer in trek is voor de bereiding van gebak, jam en ijs.

Voor meer informatie:
Gianluca Giorgio
Azienda Agricola San Martino
Via Vitantonio Giorgio 27
70021 Acquaviva delle Fonti - Italië
+39 392 0101723
leterredigiorgio@libero.it
www.aziendaagricolasanmartino.com
Facebook

Publicatiedatum: