Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marinus Bunt: "Kwaliteitsslag met interne kwaliteitssortering"

B&B Fruit presenteert nieuw pruimensorteer- en pakstation op 26 juni tijdens open dag

Tholen - 'De pruimenmeesters' van Nederland, zo noemen de neven Marinus en Frederik Bunt zich. Niet ten onrechte, als enig teeltbedrijf in Nederland verenigt B&B fruit dan ook alle schakels in de pruimenketen binnen één bedrijf, van het planten van bomen, productie van de vruchten en het sorteren en verpakken tot en met de verkoop van de verse pruimen. Dit jaar neemt het bedrijf uit Herveld een nieuw sorteer- en pakstation in bedrijf. Op 26 juni zijn alle geïnteresseerden welkom op de open dag.

"We hebben een hal gebouwd van 2.000 m2 met een nieuwe sorteer- en verpakkingsmachine van Sorma Benelux. Dit is een echte steenfruitmachine, geschikt voor kalibers van 30 tot 100 mm die nog niet elders in Nederland operationeel is. Het grote voordeel is dat we de complete handling van sorteren en verpakken in één lijn hebben geïntegreerd. De oude machine sorteerde weliswaar op kleur en diameter, maar we moesten handmatig de kwaliteit bepalen. Deze machine weegt en sorteert automatisch en kijkt ook in de vrucht. Zo sorteren we de vrucht- en schilbeschadigingen er automatisch uit, dat is de grootste efficiencyslag die we maken. We kunnen klantspecifiek programma's maken en zelfs de ready-to-eat pruimen er automatisch uitsorteren", vertelt Marinus Bunt. De machines heeft de mogelijkheid om de pruimen zowel in grotere kisten of dozen als punnets te vullen.

"Wij sorteren en verpakken jaarlijks een paar miljoen kilo pruimen. In het seizoen werken we nu met drie ploegendiensten van 16-20 personen per ploeg 24 uur per dag. We verwachten in de nieuwe situatie terug te gaan naar twee ploegen tussen de 10 en 13 personen, waarbij opgemerkt moet worden dat bij ons de productie nog altijd toeneemt. Voor ons is die arbeidsbesparing een grote vooruitgang. We werken veel met uitzendkrachten en als er mensen bijvoorbeeld door ziekte wegvallen, valt het niet mee om kundige vervangers te vinden. Mensenwerk blijft tenslotte toch nog altijd nodig", vervolgt Marinus. Hij kijkt tevreden terug op de nieuwbouw die is uitgevoerd door Van der Grift uit Renswoude. "Alles is volgens planning en naar volle tevredenheid verlopen. We zijn perfect klaar voor de start van het pruimenseizoen vanaf medio juli."

Het pruimenseizoen ziet de teler positief tegemoet. "We gaan uit van een 80% oogst, maar vanwege onze uitbreiding gaan we zeker niet minder pruimen plukken dan afgelopen jaar. De oogst van de vroege rassen zal nog wat dunner zijn, maar met de latere rassen is het echt volle bak. We zien het seizoen met vertrouwen tegemoet en laten graag zaterdag 26 juni tussen 10:00 en 16:00 uur ons nieuwe sorteer- en pakstation aan geïnteresseerden zien tijdens onze open dag."

Voor meer informatie:
Marinus Bunt
B&B Fruit
Schoolstraat 2
6674 AK Herveld
+31 (0)6 225 28 117
marinus@benbfruit.nl 
www.benbfruit.nl