Project van UNIKA en Hogeschool Kiel

Welke meerwaarde biedt automatische documentatie gewasbescherming in de aardappelteelt?

Deze vraag onderzoeken de Duitse unie van de aardappelsector (UNIKA) en de Hogeschool Kiel in een gemeenschappelijk project. Het project wordt financieel ondersteund door de 'Landwirtschaftlichen Rentenbank' (het Duitse ontwikkelingsagentschap voor agribusiness en plattelandsgebieden). Het project heeft ten doel om een uniforme digitale documentatie naar het voorbeeld van gewasbescherming uit te werken en aansluitend de bruikbaarheid in de praktijk bij twee aardappelteeltbedrijven te testen.

"De documentatie van maatregelen, zij het om wettelijke voorschriften te vervullen of aan contracteisen te voldoen, is voor de aardappelsector niets nieuws", aldus dr. Rolf Peters, de voorzitter van de UNIKA-vakcommissie techniek. "Vaak worden de gegevens nog handmatig ingevoerd. Digitale oplossingen zouden echter kunnen helpen om de documentatielast te reduceren", daar is dr. Peters van overtuigd. "In ons project zal zoveel mogelijk af worden gezien van de handmatige gegevensinvoer. Tegelijkertijd wordt via processen die op de achtergrond verlopen, bijvoorbeeld het gebruik van actuele gewasbeschermingsmiddeldatabanken, een duidelijke reductie van de documentatielast nagestreefd."

De digitaliseringsgraad binnen de bedrijven is zeer verschillend. "We werken in ons project daarom met twee bedrijven samen die zich onderscheiden wat betreft hun ervaringen op het gebied van digitalisering", aldus prof. dr. Yves Reckleben, die het project namens de Hogeschool Kiel begeleidt. "Met het project willen we aan de hand van het concrete voorbeeld van gewasbescherming in de aardappelteelt, zowel de technische realiseerbaarheid alsook de eenvoudige integratie binnen de bedrijfsprocessen documenteren", zegt Reckleben. "Uiteindelijk moet worden aangetoond of en welke meerwaarde digitale oplossingen kunnen bieden bij de documentatie en gegevensverstrekking op het gebied van gewasbescherming. Het gebruik in de praktijk staat daarbij altijd op de voorgrond."

Voor meer informatie:
Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft e.V.
Schumannstraße 5
10117 Berlin
+49 (0)30 6579 9384
info@unika-ev.de 
www.unika-ev.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven