Ava-Asaja: "De situatie is niet meer dezelfde als in 2016"

Europese citrussector wil onderzoek nu handelsakkoord met Zuid-Afrika wordt herzien

De belangrijkste vertegenwoordigers van de citrussector in Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal hebben tijdens een videovergadering van de Citruscontactgroep op 9 juni een consensus bereikt en beslist om de respectieve ministeries van Landbouw te verzoeken om binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement aan te sturen op een uitvoerig en objectief onderzoek voorafgaand aan de in oktober geplande herziening van het handelsakkoord met Zuid-Afrika. Vijf jaar geleden trad de huidige handelsovereenkomst in werking.

De Valenciaanse afdeling van telersvereniging Asaja nam ook deel aan de vergadering en heeft gewezen op de noodzaak om te beschikken over een onderzoek uitgevoerd door de Europese instellingen. Zelf stelde ze ook haar eigen studie over de impact van het verdrag voor aan de Citruscontactgroep. Ava-Asaja gaf aan dat de EU dit jaar zo’n 30% meer Zuid-Afrikaans citrus importeert in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen. De helft van alle importsinaasappelen (1 miljoen ton) komt uit Zuid-Afrika en bij klein citrus bedroeg de Europese import van Zuid-Afrikaans product in 2020 meer dan 180.000 ton (36% van de totale import). Bovendien groeit het productiepotentieel van Zuid-Afrika exponentieel: in de periode 2012-2017 plantte het land meer dan 10 miljoen bomen van late variëteiten van mandarijnen en easypeelers en meer dan 4 miljoen planten van late sinaasappelen.

"Vergeleken met 2016, toen de overeenkomst met Zuid-Afrika werd ondertekend, is de situatie radicaal veranderd vanwege de grote voordelen die Zuid-Afrika heeft op het vlak van marktcondities en gewasbeschermingskwesties”, betoogde de voorzitter van Ava-Asaja, Cristóbal Aguado. “De EU heeft ervoor gezorgd dat onze vroege en extra vroege rassen van klein citrus (Oronules, Marisol, Arrufatina, ...) en van vroege sinaasappelen (Navelina) verdrongen worden door Zuid-Afrikaans fruit. De impact is nu vooral te voelen in Spanje, maar over een paar jaar komen ook Italië en de andere teeltlanden aan de beurt. En naast de commerciële schade die de relatie met Zuid-Afrika ons toebrengt, laat de EU ook toe dat het risico op binnendringen van plagen en ziekten, zoals Citrus Black Spot of citruskanker, schrikbarende niveaus aanneemt. Citruskanker zou overigens vermeden kunnen worden mocht de EU simpelweg een koudebehandeling tijdens het transport verplicht maken."

"De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben veel argumenten op tafel liggen om een onderzoek te starten en corrigerende maatregelen te nemen om te garanderen dat bij deze handelsovereenkomst – en dat zou bij alle handelsakkoorden het uitgangspunt moeten zijn – de import gezien wordt als een aanvulling op de Europese producties en niet als een vervanging. In die zin moet gewaakt worden over het wederkerigheidsbeginsel op het gebied van gewasbescherming en bij arbeids-, sociale en milieukwesties. Alleen op die manier kan oneerlijke concurrentie geweerd worden en vermeden worden dat plagen en ziekten die onze gewassen in gevaar kunnen brengen de Europese grenzen oversteken”, besloot Aguado.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
+34 963 804 606 (Spanje)
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven