Momenteel nog 150 containers op weg naar Europa

Haven van Algeciras weigert gewaxte knolgewassen uit Costa Rica

De havenautoriteit in het Spaanse Algeciras is vorige maand begonnen verse producten uit Costa Rica te weigeren omdat ze zijn behandeld met wax die niet als conserveermiddel is geregistreerd in de Europese Unie. Deze maatregel treft met name wortel- en knolgewassen, maar ook fruit. Sinds mei is de situatie voor de Costa Ricaanse exporteurs daardoor nu heel onzeker geworden.

Niet enkel de zendingen naar de haven van Algeciras met een waarde van € 62 miljoen dreigen te worden afgewezen. De Kamer van Exporteurs van Costa Rica (Cadexco) vreest dat er ook in andere Europese havens ladingen zullen worden geweigerd. Op dit moment zijn er volgens Cadexco zelfs 150 containers op weg naar Europa met producten waarvan de schil met dergelijke wax is behandeld om de houdbaarheid te verlengen.

Alleen al de afzet van cassave in Europa bracht Costa Rica vorig jaar € 24,75 miljoen op. De export naar Spanje was goed voor € 7,30 miljoen.

Er hebben ondertussen al onderhandelingen op regeringsniveau plaatsgevonden. Voor Costa Rica onderhandelt het ministerie van Buitenlandse Handel, daarbij bijgestaan door het ministerie van Landbouw en de Promotiedienst voor Buitenlandse Handel. Er zijn evenwel nog geen resultaten geboekt, maar er is een goed contact met de Spaanse regering en de Europese Commissie, zo laat de minister van Buitenlandse Handel, Andrés Valenciano, weten.

De hardst getroffen sector is die van wortel- en knolgewassen, want voor die producten wordt wax traditioneel gebruikt als coating om de levensduur te verlengen. Andere sectoren beginnen echter ook al direct of indirect gevolgen te ondervinden.

Abel Chaves, voorzitter van de Nationale Kamer van Telers en Exporteurs van Ananas, liet weten dat de exporteurs van ananas afgezien van enkele complicaties nog niet veel last hebben ondervonden van de situatie. De grootste complicatie doen zich voor met geconsolideerde containers, dat wil zeggen containers die meerdere producten bevatten. Als de ananas in dezelfde container zit als wortel- en knolgewassen is de kans op afwijzing groot, aldus de vertegenwoordiger van de ananassector.

Bron: nacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven