Overzicht wereldmarkt limes

Het mooie weer en de heropening van hotels, cafés en restaurants in vele Europese landen hebben de vraag naar limes aanzienlijk doen toenemen. De aanvoer naar Europa komt momenteel hoofdzakelijk uit Brazilië en Mexico, hoewel deze laatste later zijn aangekomen, omdat er hogere prijzen te halen waren op de Noord-Amerikaanse markt, waar de prijzen verrassend hoog zijn ondanks een goede aanvoer uit zowel Mexico als het buitenland. Hoewel de Zuid-Afrikaanse markt momenteel goede prijzen voor limes kent, heeft het natte weer in de teeltgebieden geleid tot een mindere kwaliteit dan gewoonlijk als gevolg van schimmelgroei.

Nederland: Goede vraag naar limes, maar verbazing over stijgende prijzen
De openstelling van de horeca in heel Europa en het mooie weer zijn een gouden combinatie voor de limesmarkt. "Limes vindt overwegend zijn weg naar de horeca en iedereen wil weer naar buiten. De vraag is dus heel goed", zegt een importeur. Tegelijkertijd is hij zeer verbaasd over het stijgende prijsniveau. "De prijzen zijn nu opgelopen tot tussen de 8 en 10 euro. Als je naar de exportstatistieken kijkt, is het lang geleden dat Brazilië zoveel containers naar Europa heeft gestuurd. Normaal gesproken zouden de prijzen dalen, maar in dit coronajaar gebeuren er meer dingen die erg onlogisch zijn. Mexico is twee weken geleden begonnen met verschepen, maar heeft lange tijd niets naar Europa gestuurd vanwege de hogere prijzen in de Verenigde Staten.

VK: Prijzen stijgen met 50% ten opzichte van mei nu horeca weer opengaat
De aanvoer van limes in de EU en het VK komt momenteel voornamelijk uit Brazilië. De voorbije maand zijn de prijzen wekelijks gestegen en nu liggen ze ongeveer 50% hoger dan begin mei. De kwaliteit en de conditie van de limes is goed, en ook de vraag is goed nu de horeca hun deuren heeft geopend. 

Mexico begint aan zijn nieuwe exportseizoen naar Europa. Het VK zou in de komende weken betere volumes moeten zien, waarna de prijzen wat zouden moeten dalen naarmate meer aanbod beschikbaar komt uit beide bronnen, aangezien de prijzen de komende weken naar verwachting zullen blijven stijgen totdat het Mexicaanse fruit op de markt komt. Sommige importeurs bekijken ook de mogelijkheid van kleine luchtvrachtzendingen om de continuïteit van de levering aan hun detailhandelsprogramma's te verzekeren.

Italië: Hoop op terugkeer toeristen om verkoop zomerlimes te stimuleren
Na een lange periode van lagere prijzen noteren de limesprijzen nu rond 2,00 euro/kg. De belangrijkste landen van herkomst zijn op dit moment Brazilië en Mexico, en het product is kwalitatief goed, hoewel schaars. De importeurs maken zich zorgen over de dure zeevrachtkosten. De maand juni is het lanceerplatform voor limes," zegt een groothandelaar uit Noord-Italië. "Zoals altijd heeft de prijs in deze periode de neiging te stijgen, om vervolgens vanaf juli-augustus, wanneer de temperaturen over het algemeen hoger zijn, weer te dalen."

De vraag naar limes neemt toe, maar de vooruitzichten voor beschikbare hoeveelheden op de markt zijn stabiel of dalend, volgens een andere Noord-Italiaanse verkoper die de limes in de zomer op de markt brengt, voornamelijk aan touroperators. "De hoop is dat naarmate de pandemie wegebt, meer toeristen naar de stranden, de bergen en de kunststeden zullen komen en meer bars en restaurants zullen bezoeken", zegt hij. Op groothandelsniveau in het noorden van Italië werden op 8 juni 2021 limes verkocht voor ongeveer 9-10 euro per krat, en elke krat weegt 4,5 kg." Volgens de marktdeelnemer worden 90 procent van de limes die in Italië aankomt, in de haven van Rotterdam aangeland, en hangt de prijs ook af van de beschikbare hoeveelheden en de hoeveelheden die op korte termijn worden verwacht. Op zondag 6 juni 2021 werd in een supermarkt verpakte limes van goede kwaliteit en Braziliaanse oorsprong verkocht voor 5,30 euro/kg, terwijl de limes van de tweede categorie werd verkocht voor 2,89 euro/kg.

Ook in Italië worden er limes geteeld. De oogstperiode loopt van de nazomer tot de late herfst. Hoewel het voor Italiaanse gebieden geen bekende en geschikte teelt is, is het toch mogelijk vruchten te verkrijgen die geschikt zijn voor de afzet: gladde schil, middelgrote afmetingen, met een uitstekend sapgehalte en een uitzonderlijk aroma. De teelt van limes is zeer gevoelig voor de belangrijkste schimmel- en bacterieziekten van citrus, maar over het algemeen is men tevreden over de teelt. De prijzen van de laatste leveringen van Italiaanse en biologische limes lagen rond de 1,00 euro/kg. Dit product is grotendeels bestemd voor de binnenlandse markt.

Spanje: Heropening van de horeca en goed weer stimuleren de verkoop van limes
Spanje importeert bijna het hele jaar door limes uit Brazilië. Normaal daalt het volume uit Brazilië in de zomer, zodat meer limes wordt ingevoerd uit Mexico. Deze komen half mei Europa binnen en worden tot half januari verkocht, hoewel ze dit jaar laat binnenkwamen door de koude temperaturen. Het is een moeilijk jaar geweest voor de Spaanse limesmarkt als gevolg van de pandemie, waardoor de consumptie daalde omdat het grootste deel van de horecasector niet functioneerde. De laatste twee à drie weken is de markt echter weer op gang gekomen met een prijsstijging als gevolg van de geleidelijke opening van restaurants, het toerisme, de komst van mooi weer en het vertrouwen dat de vaccins bieden. De laatste twee maanden is er minder beschikbaarheid van containers in Brazilië, wat een belangrijk logistiek probleem betekent. De vrachtkosten stijgen en het kan moeilijk zijn om te laden. De vooruitzichten voor deze zomer zijn veel positiever dan vorig jaar. De consumptie neemt gewoonlijk aanzienlijk toe in de zomer en dit seizoen is er, na een moeilijk jaar, veel zin om uit te gaan, te genieten en feest te vieren, en dat zal de verkoop van limes zeker stimuleren.

Zuid-Afrika: Goede prijzen voor Zuid-Afrikaanse limes
"De limes doet het momenteel goed, de prijs is goed voor deze tijd van het jaar," zegt een limesteler in de Sabie Valley van het Lowveld. Hij merkt op dat de bloei er goed uitziet voor het contra-seizoensfruit in de tweede helft van het jaar.

In Zuid-Afrika loopt het hoogseizoen voor limes van januari tot maart en loopt het af in de herfst. De prijs ligt op de markt tussen R20 (1,20 euro) en R25 (1,50 euro) per kilo. Het seizoen is goed geweest met uitzondering van de regen in het Lowveld die schimmelziekten heeft veroorzaakt, aldus de teler. Drie weken regen in september en oktober hebben de lentebloemen aangetast met een ongewoon lange periode van bewolkt weer. "We hadden dit seizoen niet veel volumes, maar wat we wel hadden, konden we verkopen", vervolgt hij.

Zuid-Afrika importeert limes uit Eswatini, dat op hetzelfde moment als zijn buurman in het seizoen is (afgelopen maart werd meer dan 121 ton Swazi-limes geïmporteerd), maar het is de import uit Brazilië in november die pijn heeft gedaan: uit handelscijfers blijkt dat in november 41,3 ton werd geïmporteerd en 50 ton in de maand daarvoor - maar van cruciaal belang is dat de restaurants nog steeds gesloten waren en dat er zeer weinig vraag was naar de limes, die naar de gemeentelijke markten werd gestuurd, waar ze de prijs naar beneden hebben getrokken, net toen de lokale limes weer aan het stijgen was. Sommige van deze ingevoerde Braziliaanse limes moesten worden vernietigd, zo wordt beweerd.

Noord-Amerika: Vraag kan toenemende limesvoorraden versterken
"De voorraden limes zijn dit jaar vrij groot geweest en we beginnen een iets grotere toename van fruit te zien, het is ongeveer een 25-30 procent meer," zegt een Texaanse distributeur. Hij merkt op dat dergelijke stijgingen van het aanbod vrij normaal zijn in deze tijd van het jaar.

Het fruit blijft ook van goede kwaliteit. Maar over het algemeen kunnen zich in de sector eind juni en begin juli enkele kwaliteitsproblemen voordoen, zoals lichter gekleurd fruit en brandvlekken op de uiteinden. "Wanneer het regent, kunnen de verhoogde temperaturen en de hitte brandvlekken op de vruchten veroorzaken," vervolgt hij.

"De grootte van het fruit wordt nog steeds gedomineerd door kleine vruchten. De grootste groottesortering die momenteel binnenkomt, is die van 230 stuks. Dan zijn er nog de 200 en 250 stuks en elke maat groter dan deze zal je steeds minder zien.

Hoewel Mexico het land is dat de meeste limes levert, merkt hij op dat er ook nog steeds aanvoer is uit landen als Guatemala, de Dominicaanse Republiek en Colombia. Over het algemeen gaat dit fruit echter naar de oostelijke delen van de VS en Canada.

Volgens hem weerspiegelen de prijzen momenteel niet de grote voorraden. "De prijzen zijn hoger dan normaal, gezien het aanbod. Het enige wat is veranderd, is dat de markt agressief heeft gereageerd, zodat we nu in feite op een zomerprijsniveau zitten", zegt hij, waarbij hij opmerkt dat de prijzen momenteel rond de tien procent liggen. De vraag is ook iets zwakker in vergelijking met hoe het de laatste tijd was. De markt heeft de laatste maanden een verhoogde vraag gekend, wat de prijzen hoger kan hebben gehouden dan wat een verhoogde aanbodmarkt normaal zou dicteren.

Dat gezegd zijnde, is de vraag geholpen door de heropening van de foodservice in het hele land. "Ik denk dat we daarom in een betere positie zullen verkeren zodra de volgende maanden op gang komen," besluit de distributeur.

Volgende week: Wereldmarkt overzicht mandarijnen


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven