Woon- en werkomstandigheden Aziatische arbeidskrachten op Portugese teeltbedrijven vaak erbarmelijk

Op de velden en in de kassen en wijngaarden nabij de Portugese stad Almeirim wemelt het van de Aziatische arbeidsmigranten. Indiërs snoeien er wijnranken, Thai plukken frambozen, Nepalezen oogsten broccoli voor de Britse markt en Pakistanen rooien zoete aardappelen voor de export naar Frankrijk. 

Mensenrechtenorganisaties schatten dat er alleen al in deze regio meer dan 3.000 arbeidsmigranten werkzaam zijn. In heel Portugal zijn dat er waarschijnlijk 30.000. De meesten van hen verblijven semi-illegaal in het land, omdat ze nog in afwachting zijn van hun Portugese papieren. Velen leven onder onmenselijke omstandigheden, werken meer dan 10 uur per dag en worden uitgebuit door dubieuze uitzendbureaus die hen op de bedrijven plaatsen. 

Maatschappelijk werkster Catia Sequeira, van de NGO Proabracar, is één van de mensen die zich om het lot van de arbeidsmigranten in Almeirim bekommert en hen helpt met hun documenten. "Voorheen werden de Aziatische arbeiders met name naar de regio Alentejo in het zuiden van Portugal gelokt, waar de zachtfruitteelt flink in opkomst is. Vandaag de dag zijn ze overal te vinden. De Portugese tuinbouwexport blijft groeien en lokale bedrijven zijn op zoek naar goedkope arbeidskrachten. Het aantal illegale arbeidskrachten is hierdoor nog verder toegenomen," aldus Sequeira. 

De Portugese autoriteiten zijn zich pas sinds de uitbraak van de coronapandemie bewust van het probleem. Toen werd namelijk besloten om iedereen die kon bewijzen gedurende tenminste drie maanden betaald werk te hebben verricht te legaliseren en een uitkering te verstrekken. Dit loste het probleem echter niet op. De Portugese immigratiedienst had maanden nodig om alle aanvragen af te handelen. Sommige aanvragers bleken in omgebouwde containers te zijn ondergebracht of verbleven in bouwvallige huizen, omdat ze noodgedwongen afhankelijk zijn van malafide uitzendbureaus. 

Bron: dw.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven