Italië kan blauwe bessenoogst van februari tot september dekken

De Europese markt is nu dicht bij een jaarrond aanvoer van blauwe bessen. Marokko, dat vanuit het oogpunt van economische en logistieke integratie goed met de Europese markt is verbonden, is in het Europese seizoen geïntegreerd en heeft het seizoen daarmee verlengd.

Het Europese continentale seizoen begint in februari met de oogst uit Huelva (Zuid-Spanje), tussen juni en juli komen daar blauwe bessen uit Portugal, Noord-Italië, Roemenië en Servië bij, gevolgd door Polen, andere landen van het Europese continent (vooral Duitsland en Nederland) en Oekraïne.

Marokko, Spanje en Polen zijn de Europese referentieleveranciers, terwijl Nederland en Duitsland hoofdzakelijk de nationale markten bedienen. Als gevolg van de sterke binnenlandse consumptie in het Verenigd Koninkrijk ontwikkelt de blauwe bessenteelt zich snel in verschillende gebieden in Engeland en Schotland.

Italiaanse teelt
In Italië is er een proces van verspreiding van de teelt over de belangrijkste regio's van het land. Die loopt in een boog van 1.500 km, in breedtegraden tussen 46°40 'van de noordelijke regio's Piemonte, Trentino en Veneto, in het midden van Italië (Toscane en Lazio) en 36°50 'van de zuidelijke regio's Sicilië en Calabrië, waar Apulië en Basilicata aan worden toegevoegd. Door de verschillende klimaten en de verschillende variëteiten kan Italië momenteel een oogstkalender voor blauwe bessen hanteren die loopt van februari tot september.

Volgens blueberriesconsulting.com is de belangrijkste variëteit blauwe bessen die in Italië wordt geteeld de Duke, die in alle regio's van Noord-Italië voorkomt. In deze gebieden vindt een diversificatie van de rassen plaats door de introductie van andere, latere rassen, zoals Blue Ribbon, Top Shelf, Draper, Cargo en Last Call. In de gebieden met een koud klimaat in Zuid-Italië is Ventura veruit het belangrijkste geteelde ras.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven