Susanne Görtz, Fruitboerderij

“Vooral in Nederland worden lokaal geteelde producten steeds belangrijker”

Tholen – Over een maand start de oogst van de Morel kers op de Fruitboerderij in Limburg. De Morel is een wat zuurdere kers en wordt afgezet aan bakkers in heel Limburg en onder andere conserven- en sappenfabrieken uit de regio. Bijna alle afnemers promoten de herkomst van het product en geven aan dat de kers van Nederlandse bodem komt. Susanne Görtz: “Er ontstaat een tendens in de handel om steeds meer met lokale producten te werken, met producten met een verhaal. Wij hebben gemerkt dat het goed is om als teler met je verhaal naar buiten te komen. Ook al denk je dat je als teler helemaal geen interessant verhaal te vertellen hebt, de klant en ook de consument vinden het fijn om te weten waar zijn product vandaan komt.”


Susanne (linkerfoto) en Andrea en Susanne

Nieuwe samenwerkingen gezocht
Sinds De Fruitboerderij zich meer richt op het verhaal achter haar producten, ontstaat er steeds meer interesse uit andere hoeken: “Doordat we ook investeren in ons verhaal hebben we nu, naast conserven- en sappenfabrieken, ook interessante afzetkanalen via andere partners, zoals lokale bakkers, ijsmakers en lokale retailconcepten. Deze contacten leiden tot geheel nieuwe versconcepten. Graag gaan we met meer van dit soort partners in gesprek. Onze oogst neemt jaarlijks toe, dus we hebben ook meer behoefte aan verrassende nieuwe samenwerkingsverbanden”, zegt Susanne.

Mirabel pruim

Verschillende fruitsoorten
Op Fruitboerderij Görtz wordt een verscheidenheid aan fruitsoorten geteeld. Naast de Morel kers telen ze de Williams, Conference en Lukas peer, de Mirabellen en Schwetschen pruimen. Qua appelen teelt de fruitboerderij de Remo en de Rewena. En daarnaast telen ze op kleine schaal ook druiven. “Onze kracht ligt in diversificatie, door het telen van verschillende fruitsoorten en rassen spreid je de risico’s, al brengt het ook wel veel extra werk met zich mee om je aandacht over alle producten te verdelen en voor alle producten afzet te kunnen vinden”, zegt Susanne. Doordat de opbrengst van de oogst heel weersafhankelijk is zet Susanne naast de fruitteelt ook in op recreatie bij de Fruitboerderij. “Je ziet steeds vaker de combinatie tussen boomgaarden en toerisme, dat past gewoon goed, gasten kunnen hun eigen sapjes drinken en bijvoorbeeld zelf fruit plukken.”


Morel kers

LLTB
Naast haar werk voor de Fruitboerderij is Susanne ook werkzaam voor de Limburgse Land- en Tuinbouw Vereniging: “Het is wel druk, maar van beide kanten leer je ook heel veel. Je doet ideeën op. Op je eigen bedrijf blijf je vaak in je eigen kringetje, daarom is het soms goed om als ondernemer eens een beetje uit te zoomen. Ook de contacten met mensen binnen en buiten de sector zijn heel waardevol.”

Voor meer informatie:
Susanne Görtz
Fruitboerderij
Ingweg 7
5991 RE Baarlo
077 477 2622
susanne@fruitboerderij.com 
www.fruitboerderij.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven