Marcel Huizing overhandigt petitie De tijd is rijp aan Den Haag

"Telkens prijzen AGF verlagen is een keer eindig, btw-tarief moet nu omlaag”

Tholen – Dinsdagmiddag overhandigde Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek, de petitie ‘de tijd is rijp’ aan de commissie Financiën van de Tweede Kamer. Meer dan 52.000 Nederlanders burgers tekenden de petitie om de btw op groenten en fruit te verlagen van 9% naar 6%. De supermarktketen hoopt hiermee de overheid te overtuigen om de belasting te verlagen zodat gezonde, verse producten voor meer mensen dagelijks toegankelijk worden en een gezonde levensstijl binnen handbereik ligt. Dirk helpt daar met een laag prijsniveau op groenten en fruit aan mee, maar het keer op keer verlagen van de prijs is voor ons ook een keer eindig, aldus Huizing. 


Marcel Huizing overhandigt de petitie in stijl

Vergeleken met andere supermarkten liggen de prijzen van groenten en fruit bij Dirk op het laagste niveau in Nederland. Dat gaat ten koste van de eigen portemonnee. Huizing: “Wij nemen dit volledig voor onze eigen rekening. Die prijsverlagingen en lage prijzen kunnen we aan omdat we heel kostenefficiënt opereren. Wij betalen gewoon de prijs die we overeenkomen met telers en boeren. Op het moment dat wij de prijzen verlagen, gaat dat ten koste van onze eigen verdienste. Dat is waarom wij nu op de bodem zitten, meer verlagen kunnen we niet om zelf nog verantwoord te kunnen blijven ondernemen.”

Prijsverlagingen mogen zeker niet ten koste gaan van de primaire sector, benadrukt Huizing. “Het is cruciaal dat telers en boeren voldoende blijven verdienen om te innoveren en hun bedrijf voort te kunnen zetten. Iedereen moet geld kunnen verdienen. Dat is iets wat ik al leerde van meneer Van den Broek: álle partijen moeten tevreden zijn en genoeg geld overhouden om onder andere te investeren in hun bedrijf.”


....en reisde in opvallende Dirk-stijl naar Den Haag 

Dirk stelt dat het btw-tarief op groenten en fruit ongezond is en werd daarin gesteund door meer dan 52.000 Nederlanders. Hij legt de bal nu in Den Haag. Het is aan de overheid om nu de juiste keuzes te maken zodat iedereen in Nederland kan kiezen voor gezonde, verse producten en we de Nederlandse bevolking gezonder maken. “De tijd is nu echt rijp.” Huizing had andere supermarkten opgeroepen de actie te ondersteunen. “Ik heb daar weinig van teruggekregen. Ik heb wel een aantal zelfstandig ondernemers van concurrerende supermarkten positief zien reageren maar vanuit de hoofdkantoren heb ik niets gehoord.”

Het ministerie is tot nu toe niet overtuigd van het beoogd effect van een btw-maatregel. Er is niet aangetoond dat mensen daadwerkelijk gezondere dingen in huis gaan halen. Dirk ziet dat anders. “Zo laag mogelijke prijzen op groenten en fruit is onze manier om bij te dragen aan een gezonde leefstijl. Als je iets goedkoper maakt, ga je er over het algemeen meer van verkopen en voor dit soort producten geldt het zeker”, aldus Huizing.

Huizing hoopt dat de btw-verlaging een punt wordt binnen de formatiebesprekingen. Wat hem betreft is terug naar het oude btw-tarief van 6% “een mooie eerste stap. Een nul-tarief op groenten en fruit zou het allerbeste zijn”, vertelt hij. Of Dirk nog verder actie gaat voeren is op dit moment niet duidelijk. “Wij blijven strijden voor lage prijzen op gezonde producten met name groenten en fruit. Nu is het aan de overheid, waarbij ik wel een vinger aan de pols houd en waar mogelijk invloed uitoefen.”


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven