's Werelds eerste grote containerschip op LNG in Hamburg

Afgelopen weekend voer het 15.000 TEU schip 'Brussels Express' voor het eerst haar thuishaven Hamburg binnen. Het is 's werelds eerste grote containerschip dat werd omgebouwd naar een schip met gasaandrijving. In september 2020 ging het schip, destijds nog onder de naam 'Sajir', naar de werf Huarun Dadong Dockyard in Shanghai. Daar waren van tevoren al voorbereidingen getroffen om de 1.300 ton zware LNG-tank via een zwemmende kraan in de buik van het schip te plaatsen en om verdere ombouwwerkzaamheden uit te kunnen voeren.

Foto: © HLAG 

"Omdat een ombouw van deze orde van grootte nog nooit heeft plaatsgevonden, waren er talrijke uitdagingen voor ons, van de planning tot aan de realisering. Met de ombouw hebben we een primeur en we zullen het schip nu zeer nauwkeurig in de praktijk testen", aldus Richard von Berlepsch, managing mirector Fleet Management bij Hapag-Lloyd. "Fossiele LNG is momenteel de meest geschikte brandstof op weg naar emissievrije scheepvaart. Op de middellange termijn is het doel schepen met synthetisch geproduceerd methaangas (SNG) klimaatneutraal te laten varen."

In overeenstemming met de European Green Deal heeft Hapag-Lloyd het schip omgedoopt tot 'Brussels Express'. Daarnaast siert de spreuk 'shipping for a cleaner future!' de golfbreker op het voorschip.

Momenteel vaart het schip nog niet volledig op LNG. Aan het einde van deze rondreis zal er afsluitend werk aan het schip verricht worden. De eerste volledige LNG-bunkering geschiedt dan in Singapore. Toekomstig zal het schip, dat momenteel in de Far East 4 dienst tussen Azië en Noord-Europa onderweg is, tweemaal per rondreis bunkeren: in Singapore en in Rotterdam.

Voor meer informatie:
Nils Haupt 
Hapag-Lloyd
+49 40 3001 2263
nils.haupt@hlag.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven